Mange virksomheder bryster sig af at være innovative. De bryster sig af at være nytænkende. I fagbevægelsen har vi stor ros til dem, der skaber nye, brugbare produkter og som derigennem skubber samfundet fremad.
Amazon er blevet beskyldt for at have fyret flere gravide medarbejdere. Babyer er åbenbart bad business – også selvom nogen jo skal føde morgendagens arbejdskraft.
Lizette Risgaard, formand i FH
Problemet opstår når virksomhedernes innovation består i at betale 0 kr. i skat, fratage os løn under sygdom, barsel eller presse tissepauser væk fra arbejdsdagen. Det er ikke nytænkning – tværtimod.
Desværre ser vi en global bølge, hvor grådighed forklædes som innovation. Lad mig give nogle eksempler.
Ingen tissepauser til ansatte hos Amazon
Selv om Amazon har sat timelønnen i USA op til 15 dollars, er de langt fra guds bedste børn. Tværtimod har de valgt at øge presset på medarbejderne.
Amazon er blevet beskyldt for at have fyret flere gravide medarbejdere. Babyer er åbenbart bad business – også selvom nogen jo skal føde morgendagens arbejdskraft. Der er reportager om medarbejdere, som tisser i flasker pga. tidspres.
Og der er talrige eksempler på, at Amazon efterlader lidende medarbejdere med arbejdsskader uden at tage ansvar. Jeg læste fx om en kvinde, der fik skadet hånden på arbejde. Hun måtte vente halvandet år i smerte, før Amazon tog ansvar og godkendte en operation. I mellemtiden blev skaden forværret. Hun mistede endda sit job og sin lejlighed. Amazon reagerede ved at pudse en privatdetektiv på hende.
Medarbejdere betaler for firmaers berømmelse
Hvorfor skal medarbejdere betale med helbredet for, at ejeren af Amazon kan kalde sig en af verdenshistoriens rigeste mænd?
Respekt for mennesker er noget, visse af verdens største virksomheder skærer væk i jagten på profit. Det er hverken kreativt, nytænkende eller innovativt.
Heldigvis er det ikke så grelt herhjemme. Men vi kan ikke tage vores gode arbejdsforhold for givet. Og vi er heller ikke garanteret, at Amazon vil opføre sig ordentligt, hvis de åbner en fabrik her.
Men hvad er det så, der beskytter os mod den globale grådighed?
Tjener kassen på at tryne medarbejderes rettigheder
I Danmark er overenskomsten den enkeltes skjold. Det er regler, som fagforeninger aftaler med arbejdsgiverne. Regler som skaber et fair marked til gavn for medarbejdere og arbejdsgivere. For virksomheder skal ikke konkurrere på at skære toiletbesøg væk.
Derfor er der OGSÅ i dag et kæmpe behov for, at lønmodtagerne samler sig hos fagforeninger. Det er den bedste måde hvorpå såvel amerikanske, tyske og danske medarbejdere kan stå imod presset og den manglende moral. For der findes desværre mange, som tjener kassen på at tryne medarbejderes rettigheder.
I Danmark sker det i luften over os med RyanAir. Uber forsøgte ligeledes ’innovere’ ved at skære barsel, løn under sygdom og pension væk.
Virksomheder skal ikke konkurrere på at skære toiletbesøg væk
Lizette Risgaard
Det er jo IKKE innovation. Det er IKKE innovativt at koste rundt med medarbejdere, slide dem ned og jage dem.
Det er en gentagelse af 1800-tallets brutale idioti. Det er en oldgammel metode, som nogle virksomheder – ligesom de gamle herremænd – har brugt i århundreder.
Reel innovation handler derimod om investering i ny teknologi og i medarbejderne.Men hvad kan vi så gøre?
Sammenhold beskytter mod ubarmhjertig grådighed
I Danmark sørgede fagbevægelsen for, at RyanAir IKKE bare fløj ind og byggede base i København uden overenskomst. Vi insisterede på, at Uber skulle overholde lovgivningen.
Og hvis Amazon nogensinde bygger et lager i Danmark, er det helt afgørende, at det sker indenfor rammerne af den danske arbejdsmarkedsmodel.
Men de personer, der står i spidsen er også nogle af verdens rigeste mænd, så Amazons ejer kan med et fingerknips lette trykket for sine medarbejdere, så der er bedre tid til udføre sit arbejde – og til at gå på toilettet!
Indtil videre har det nye årtusind lært os, at man kan tjene alt for mange penge på at behandle folk med en alt for fattig værdighed.
Kun sammenhold og fælles kamp for overenskomster og rettigheder kan beskytte os mod ubarmhjertig grådighed.
Dette indlæg er søndag den 10. november bragt i Avisen Danmark.