Det var en nattevagt som alle andre. Lige indtil, det ikke var.

”Det var en rimelig ny maskine, vi kørte med. Og den nat begyndte den at drille os,” fortæller Alex Vejgaard Hansen.

Vi er i april 2015 på plastikfabrikken Sky-Light i Varde. Alex og hans to kollegaer havde ansvaret for, at maskinen kørte natten igennem, for det var alt for dyrt for virksomheden at stoppe den.

Det plastik, der er i sådan en maskine, det er 265 grader varmt. Og jeg kunne da godt se, at der kom en del dampe op!

Alex Vejgaard Hansen.

Derfor gik det naturligvis heller ikke, at den kom i problemer.

”Så vi måtte jo skille den ad. Og det plastik, der er i sådan en maskine, det er 265 grader varmt. Og jeg kunne da godt se, at der kom en del dampe op.”

Hverken Alex eller kollegaerne havde maske eller andet sikkerhedsudstyr på. De havde aldrig set en advarsel på maskinen og tænkte derfor ikke videre over at skille den ad for at få gang i produktionen igen.

Lungerne var ødelagte

Men da han kom hjem fra nattevagten, opdagede han hurtigt, at noget var galt.

”Da jeg lagde mig i sengen, lagde jeg mærke til, at der var en pibelyd, når jeg trak vejret. Og at jeg hev efter vejret,” siger Alex Vejgaard Hansen.

Allerede dagen efter tog han til lægen, og det besøg endte i en længere udredning på Odense Universitetshospital, som endte i en nedslående besked: Alex’ lungekapacitet var halveret.

Det vil FH

Det vil FH

  • FH vil arbejde for, at der gennemføres yderligere arbejdsmiljølovgivning i EU for at sikre, at alle lønmodtagere i EU kan arbejde uden at risikere arbejdsrelaterede ulykker, dødsfald og nedslidning.
  • Tempoet skal sættes op, når det gælder vedtagelse af arbejdsmiljølovgivning i EU. Det gælder ikke mindst på kemikalieområdet, hvor der sker fremskridt – men alt for langsomt og ikke nær ambitiøst nok.

”Det er ligesom at trække vejret gennem et sugerør,” fortæller han.

Giftigt stof blandet i plastikken

Det stof, der har ødelagt Alex Vejgaard Hansens lunger, hedder pyromellitisk dianhydrid, forkortet PMDA. Man blander det i genbrugsplastik for at gøre den mere elastisk. Det gør den nemmere at arbejde med, og dermed bliver det billigere for virksomheden at fremstille sine produkter.

LÆS OGSÅ: Ingen skal dø af at gå på arbejde

Ifølge Fagbladet 3F har flere ansatte på fabrikken fortalt, at ledelsen havde fortalt, at PMDA er ”så ufarligt, at det kunne puttes i kaffen”.

Men uanset, om PMDA blandes i kaffe eller kogende plastik, så er det giftigt, og det har Alex og flere af hans kolleger fundet ud af på den hårde måde.

Der slår mig hårdest er, at jeg ikke aner, hvad jeg kan om ti år. For lungekapaciteten kommer aldrig tilbage!

Alex Vejgaard Hansen

Det er nemlig ikke kun Alex og de to kollegaer på den skæbnesvangre nattevagt, der har fået mén af arbejdet med PMDA.

For selvom de fik de største skader af den pludselige, voldsomme eksponering, så er det et stof, der over tid kan give astma og allergi til alle, der arbejder med det.

Der behøver altså ikke ske et udslip for at få nedsat arbejdsevne af PMDA.

FH: Det skal gå meget hurtigere

Sky-Light har over for Fagbladet 3F fastholdt, at der var styr på sikkerheden i forhold til værnemidler og markering.

LÆS OGSÅ: Alex fra Sky-Light lider efter giftigt stof: Som at trække vejret gennem et sugerør

Erstatningssagen, som 3F anlagde i 2019 på vegne af Alex og hans to kollegaer, er endnu ikke afsluttet. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har dog tilkendt erstatning for mén og dermed anerkendt skaden som en arbejdsulykke.

Både Folketinget og EU er alt for uambitiøse på det her område, og det går alt for langsomt. De sætter barren så lavt, at arbejdsgivere i et land som Danmark ikke behøver lave noget om!

Flemming Grønsund

Flemming Grønsund, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), ser et stort problem i, at en så alvorlig ulykke kan ske, uden at det står klart, om der er begået fejl med sikkerheden.

”Det betyder jo, at lovgivningen skal strammes. Både Folketinget og EU er alt for uambitiøse på det her område, og det går alt for langsomt.

De sætter barren så lavt, at arbejdsgivere i et land som Danmark ikke behøver lave noget om. Og vi kan jo se på sager som den her, at det er der behov for,” siger han.

Da jeg lagde mig i sengen, lagde jeg mærke til, at der var en pibelyd, når jeg trak vejret. Og at jeg hev efter vejret

Alex Vejgaard Hansen

Retningslinjer omkring farlige kemikalier bliver hovedsageligt reguleret af EU.

Derfor er det FH’s store ønske, at det Europa-Parlament, der bliver sat sammen efter valget den 9. juni, vil skrue op for tempoet for at få skabt mere sikkerhed omkring arbejde med for eksempel PMDA.

”Der er masser af lønmodtagere rundt omkring i Europa, der ligesom Alex Vejgaard Hansen bliver invalideret af at arbejde med giftige kemikalier.

Det må ikke ske. Og når det sker, er det entydigt arbejdsgiverens ansvar. Så vi skal have noget bedre lovgivning fra EU, og det kan kun gå for langsomt,” fastslår Flemming Grønsund.

Alex kan ikke spille fodbold med børnene

Alex Vejgaard Hansen er i dag 55 år gammel. Han arbejder som fleksjobber 12 timer om ugen i sin kones firma.

Og ikke meget er, som det var inden 9. april 2015.

”Meget af det, jeg lavede før, det kan jeg slet ikke holde til mere. Fiskeri, spille fodbold med børnene, jeg har ikke energi til det.

Og det, der slår mig hårdest er, at jeg ikke aner, hvad jeg kan om ti år. For lungekapaciteten kommer aldrig tilbage,” siger han.

Fagbladet 3F kan fortælle, at Alex Vejgaard Hansen og hans to kollegaer fra nattevagten, Eigil Linding Pedersen og Jørgen Henry Hansen, alle har fået alvorligt nedsat lungekapacitet.

Mindst otte medarbejdere på Sky-Light har fået alvorlig astma.

Sky-Light stoppede officielt med at bruge PMDA i sin plastik i 2017.

EP-valg mærkesager for FH

Wolt-bud leverer varer på scooter på Gammel Køge Landevej

Har vi fri bevægelighed på bekostning af gode arbejdsforhold?

LÆS MERE
Militærkup Myanmar

Betyder den fri bevægelighed, at arbejdsmiljø bliver et kapløb mod bunden?

LÆS MERE
Lagerarbejder i gul vest med drone

Er mere overvågning en uundgåelig del af fremtidens arbejdsmarked?

LÆS MERE
Svetlana har givet mig en kæmpe gave. Hun gjorde kunstig intelligens udramatisk. Hun fik mig til at prøve det

Er fremtidens arbejdsmarked styret af computere og algoritmer?

LÆS MERE