Den frie bevægelighed af tjenesteydelser og arbejdskraft er med til at skabe vækst og velstand i Europa.

Men den frie bevægelighed er også årsagen til social dumping og usle arbejdsforhold for udenlandske lønmodtagere inden for flere brancher i Danmark og alle andre EU-lande.

Det kan være alt fra problemer med arbejdsmiljøet eller sikkerheden til ulovlige ansættelser og brud på overenskomsten.

Morten Løkkegaard, spidskandidat for Venstre, erkender da også at “den frie bevægelighed kommer med en pris”.

Han udtaler: “Vi har allerede en dansk arbejdsmarkedsmodel som vi er glade for, og som sikrer ordentlige forhold på arbejdsmarkedet. Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan vi undgår et B-hold. Jeg ser en fremtid for man med regler der forsøger at bekæmpe social dumping.

Men vi er nødt til at have den der balance in mente, og hvis det betyder at man begynder at påtage sig kompetencer på det danske arbejdsmarked fra Bruxelles, så stopper festen.”

Computere skal ikke styre vores arbejdsliv

Spørgsmålet om digitale rettigheder deler vandene blandt EU-spidskandidaterne, hvor Henrik Dahl fx mener det er helt i orden at en computer eller algoritme fyrer en medarbejder, som konstant arbejder for langsomt.

Men her er Morten Løkkegaard uenig: “Det skal ikke være muligt for computer at fyre en medarbejder” og fortsætter:

“Det er helt afgørende at vi får indblik i de algoritmer som påvirker vores arbejdsliv, og vi kommer til at se masser af lovgivning på det her område”.

Fælles europæisk ramme for arbejdsmiljø

Et andet område, hvor EU kan få stor indflydelse, handler om arbejdsmiljø. Men her mener Morten Løkkegaard at Danmark og EU skal dele i porten og hejser både Dannebrog og EU-flaget:

“Vi er nødt til at lægge en fælles europæisk ramme for arbejdsmiljø. Omvendt mener jeg også at det skal være muligt for lande at gå videre, hvis man ønsker noget mere.

Så en eller anden form for minimumsbund der bliver lagt europæisk, og så mulighed for at toppe den op nationalt”.