Torsdag 3. oktober afholdt de europæiske arbejdsmarkedsparter et seminar om arbejdstiden i Europa. 

Her diskuterede repræsentanter fra Den Europæiske Fagbevægelse (ETUC), BusinessEurope, SMEunited og SGI Europe den fremtidige tilrettelæggelse af arbejdstiden for europæiske lønmodtagere.

Der var bred enighed om, at arbejdstid er et af de områder, der bør forhandles mellem arbejdsmarkedets parter. Det understregede både arbejdsgiver- og arbejdstagerrepræsentanter.

Plads til forhandlinger

Adam Pokorny, chef for Arbejdsret i Europa-Kommissionen, forklarede, at EU-lovgivningen på området er bred og fleksibel, således at der netop efterlades plads til disse forhandlinger.

Fra arbejdsgivernes side blev det understreget, at de er åbne for at diskutere arbejdstid. Dog blev der udtrykt en klar bekymring, da mange arbejdsgivere allerede i dag oplever mangel på arbejdskraft.

Arbejdsgiverrepræsentanterne fremhævede på den anden side, at nedsat arbejdstid kan bidrage til at fastholde ældre arbejdstagere på arbejdsmarkedet i længere tid samt tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Udbrændthed og stress

Arbejdstagernes repræsentanter var meget glade for at diskutere nedsat og fleksibel arbejdstid. Der blev lagt vægt på, at der et stort behov for at nytænke arbejdstiden, da mange arbejdstagere oplever udbrændthed og stress samt problemer med at skabe en god familie – arbejdslivsbalance.

Derfor er en nedsættelse af arbejdstiden et stort ønske for mange.

Nedsat arbejdstid kan bidrage til at forbedre produktiviteten og jobtilfredsheden, reducere sygefravær samt styrke sundhed og velvære, ifølge talerne.

I FH følger vi de europæiske diskussioner om arbejdstid tæt.

Eurofounds rapport om arbejdstid i EU

Eurofounds rapport om arbejdstid i EU

Eurofound viser i analyse fra 2022, at flere medlemslande i EU arbejder for at nedsætte arbejdstiden. Resultaterne af de foreløbige forsøg viser, at nedsat arbejdstid bidrager til at nedsætte antallet af sygedage og følelsen af udbrændthed, mens det samtidig øger både motivation og produktivitet.

Læs hele rapporten: Working time in 2021–2022 (europa.eu)