I EU er klima højt på dagsordenen. Målsætningen i EU’s store klimaftale er, at Europa skal være det første klimaneutrale kontinent.
I Fagbevægelsen støtter vi fuldt ud op om den grønne omstilling. Derfor er vi kommet med et nyt klimaudspil: Fart på den grønne omstilling – med job og tryghed til lønmodtagerne.
Her argumenterer vi for, at der skal investeres massivt i grønne kompetencer, flere faglærte og en styrket omskolings- og efteruddannelsesindsats, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling på en socialt retfærdig måde.
Lige nu er der nemlig en reel risiko for, at manglen på faglærte kan sætte en stopper for indfrielsen af klimamålsætningerne. Det påpeger Klimarådet i en ny rapport.
Udover manglen på bl.a. smede, VVS’ere og elektrikere, er der behov for efteruddannelse i en lang række fag og brancher, så lønmodtagerne kan udvikle sig i takt med indførslen af ny teknologi, elektrificering og nye lovkrav.
Heldigvis har de sidste par ugers kommissærhøringer vist, at der også i EU er fokus på lønmodtagernes vilkår, når arbejdsmarkedet i de kommende år skal omstilles.
Beskæftigelseskommissær Roxana Mînzatu lagde vægt på, at den grønne omstilling skal være retfærdig og, at EU’s konkurrenceevne skal gå hånd i hånd med arbejdstageres rettigheder, anstændige lønninger og rimelige arbejdsvilkår.
Også Dan Jørgensen, kommissær for energi og boliger, understregede, at mennesker, der berøres negativt af den grønne omstilling, skal hjælpes videre til nye kvalitetsjobs gennem opkvalificering og omskoling.
Han sagde også, at ”det er vigtigt at nævne, at der er jobs i den grønne omstilling”. Her fremhævede han de mange arbejdspladser, der bliver skabt i den vedvarende energisektor i disse år.
I FH er vi glade for, at de nye EU-kommissærer også har et stort fokus på retfærdighed og investeringer i grønne kompetencer og efteruddannelse, så vi får alle med i den grønne omstilling.