“Jobcentrene skal lukkes.”

Sådan har det lydt, lige siden regeringen blev dannet for mere end to år siden.

Men hvordan og hvornår skal det gøres?

Og hvad skal stå i stedet?

Svarene på de spørgsmål har vi ventet længe på. Nu er regeringen så endelig kommet med sit udspil til et nyt beskæftigelsessystem, men der er særligt en ting, som mangler: Mere ansvar til a-kasserne.

I en usikker tid, hvor Danmark og danske interesser er under pres, er det vigtigere end nogensinde at arbejdsløse hjælpes godt og hurtigt tilbage i job. Det er jo hele fundamentet for, at samfundsøkonomien løber rundt.

Forfattere

  • Nanna Højlund, Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
  • Karsten Hønge, MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
  • Nick Zimmermann, MF (DF)
  • Victoria Velásquez

Derfor skal vi høste de klare fordele ved, at a-kasserne får det fulde ansvar for dagpengemodtagerne i det første halve års ledighed. Det er et vores fælles krav forud forhandlingerne om en kommende beskæftigelsesreform.

Den arbejdsløse skal i centrum

I dag skal dagpengemodtagere både møde op til samtaler i deres a-kasse og på jobcenteret i løbet af de første 6 måneders ledighed. Og a-kasserne skal tilmed sende en indstilling til kommunen, når deres medlemmer skal tilbydes opkvalificering og uddannelse imens de er arbejdsløse.

Det er unødigt bureaukratisk og får ikke arbejdsløse hurtigere i job.

Samtidig ved vi at langt de fleste arbejdsløse foretrækker at blive hjulpet i a-kassen. Blot syv procent af de arbejdsløse foretrækker hjælp af jobcenteret, mens 54 procent svarer a-kasse/fagforening.

For os er det afgørende, at et nyt beskæftigelsessystem sætter de arbejdsløse i centrum og udrydder al unødigt bureaukrati. Og netop her er a-kasserne en helt oplagt del af løsningen.

Hvis a-kassernes rolle udvides, vil det ikke blot øge tilfredsheden blandt størstedelen af de arbejdsløse. Det vil også frigøre ressourcer i kommunerne – et trecifret millionbeløb – så de i højere grad kan hjælpe de arbejdsløse, der har andre udfordringer end arbejdsløshed.

A-kasserne har nemlig tilbudt at overtage perioden uden nogen ekstraregning til statskassen.

Et tilbud vi bør takke ja til

Siden a-kasserne i januar 2024 overtog ansvaret for de første tre måneder af dagpengemodtagernes ledighedsforløb, har de vist, at de kan løfte opgaven. Op mod halvdelen af dagpengemodtagerne kommer i job i løbet af de første tre måneder, hvor de bliver hjulpet af den a-kasse, de har meldt sig ind i.

Derfor skal a-kasserne have lov til at hjælpe endnu flere af deres ledige medlemmer i job.

Det vil skabe et mere enkelt system, hvor den arbejdsløse kun skal forholde sig til én aktør. Et system, hvor man kan få hjælp det sted, man selv har valgt at være medlem. Et sted, der vil kende den arbejdsløses branche bedst. Det vil gavne både den enkelte arbejdsløse og samfundet.  

Når alt kommer til alt, er det svært at se hvad der taler imod en udvidelse af a-kassernes ansvar. Derfor siger vi det også helt klart.

For os er det et kardinalpunkt i de kommende forhandlinger, at a-kasserne får det fulde ansvar for dagpengemodtagerne i det første halve års ledighed. Det er et tilbud, som vi ikke har råd til at sige nej til.

Indlægget er bragt i Altinget 24.02.24