Ret til hjælp, indsats og mentorordning i overgang til uddannelse.
Det er bare nogle af de rettigheder der ikke længere vil være i beskæftigelsessystemet.
Læs aftalen om reform af beskæftigelsesindsatsen (bm.dk)
I alt skal der spares 2,7 mia. kr. og specifikt mindst 400 mio. kr. om året på indsatsen til de unge.
”Det er den helt forkerte vej at gå i en tid, hvor 43.000 unge i forvejen står udenfor job og uddannelse og med meget komplekse problemer i bagagen. Det er en trist dag for alle, der godt kunne tænke sig at se det tal blive mindre i fremtiden,” siger FH’s næstformand, Nanna Højlund.
Giver lidt og tager meget
Aftalen kommer måneder efter, at et politisk flertal afsatte i gennemsnit 130 mio. kr. om året i 10 år til netop potentialegruppen på 43.000 unge.
”Den aftale drukner jo totalt i den her besparelse, hvor man tager mere end dobbelt så meget fra de unge, som man gav dem i efteråret. Det er desværre hamrende uambitiøst på vegne af en gruppe, der har brug for støtte,” siger Nanna Højlund.
Desuden vil de unge, ligesom andre arbejdsløse, fremover have sværere ved at vide, hvad de kan forvente af hjælp. En hjørnesten i reformen er nemlig at lade kommunerne eksperimentere med hvert deres beskæftigelsessystem.
”Der vil opstå enorme forskelle baseret på ens bopæl, og det gør systemet mere uforudsigeligt og mindre robust. Det bliver det vilde vesten,” fastslår Nanna Højlund.
A-kassernes udstrakte hånd hænger i luften
Et af udgangspunkterne for reformen var, at a-kasserne skulle have mere ansvar for de forsikrede arbejdsløse.
Men af uforklarlige årsager er det gledet helt ud, selvom det både ville skabe et enklere system og sikre en stor administrativ besparelse til kommunerne. I stedet igangsættes et nyt forsøg, der på ingen måde lever op til regeringens tidligere ambitiøse udgangspunkt.
”Jeg forstår slet ikke, hvorfor man ikke har taget imod a-kassernes flotte tilbud, som kunne havde reddet andre vigtige indsatser – for eksempel til de unge. A-kasserne kender deres medlemmer og deres brancher bedst, så her var en klar win-win, som helt uforståeligt er blevet tilsidesat,” siger Nanna Højlund.
Heldigvis er der et enkelt lyspunkt. Rettigheder til kurser og opkvalificering bliver nemlig bevaret, selvom regeringens ekspertgruppe havde anbefalet at fjerne dem.
Det betyder, at arbejdsløse også i fremtiden vil kunne kræve uddannelse – uanset bopælskommune.
En analyse lavet for FH har tidligere dokumenteret, at det forslag ville sænke beskæftigelsen med næsten 3000 personer og koste statskassen en milliard kroner fattigere.
”Det er virkelig godt, at partierne har lyttet til os på det her område og har tilsidesat eksperternes anbefaling. Det ville være dyrt for samfundet og en katastrofe for de arbejdsløse, hvis uddannelsesrettigheder også var røget,” siger Nanna Højlund.
Samlet set er der dog ingen tvivl om konklusionen:
”Politikerne fjerner indsatsen til dem, der har mest brug for hjælp, og forsømmer samtidig at lave et bedre system for de forsikrede arbejdsløse. Den her reform kan gå over i historien som en kæmpe fiasko,” fastslår Nanna Højlund.