Coronavirussen har på mange måder vendt op og ned på verden, og hverdagen, som vi kender den. Men den har også igen vist, at det er i nøden, man skal kende sine venner.

På en tragisk baggrund, så viser det danske samfund sig nemlig fra sin bedste side i disse dage, når lønmodtagere, virksomheder og staten i fællesskab tager ansvar for dansk økonomi.

Når vi med hjælpepakkerne sender milliarder af kroner i retning af virksomhederne, så forventer vi selvfølgelig, at samfundssindet går begge veje.

Lizette Risgaard

Det samfundssind, med gensidig loyalitet og samarbejdsvilje skal vi huske, når vi kommer ud på den anden side. For når vi med hjælpepakkerne sender milliarder af kroner i retning af virksomhederne, så forventer vi selvfølgelig, at samfundssindet går begge veje.

For mange snyder med momsen

Derfor var det nedslående, da vi med rigsrevisionens rapport i sidste uge igen blev mindet om, at for mange virksomheder har en plettet skattemoral og bevidst sniger sig uden om, når det kommer til at betale moms. Det er mangel på samfundssind. Og lur mig, om mange af disse virksomheder alligevel ikke er blege for at søge om hjælp, når det brænder på.

Ligesom staten skal gå forrest med hjælpepakker i dårlige tider, så skal virksomhederne følge reglerne. Altid!

Lizette Risgaard

Men ligesom staten skal gå forrest med hjælpepakker i dårlige tider, så skal virksomhederne følge reglerne. Altid!

Det har været et problem i mange år, og derfor har vi i FH prioriteret, at kæmpe for flere ressourcer til skattekontrollen.

Krisen viser hvad vi får for skattekronerne

Vi får nemlig rigtig meget for de penge, vi afleverer til fælleskassen hver måned. Og hvis man engang imellem bliver i tvivl, om det kan betale sig, så skal man under en krise, som den vi oplever lige nu, bare kigge til et land som USA.

Her er det nemlig størrelsen på ens bankkonto, der i høj grad bestemmer, hvor stor hjælp man kan få.

Har man ikke en sygeforsikring, ved man, at det at blive smittet kan medføre, at man ruineres fuldstændig, og risikerer at ende i hjemløshed.

Hvis man omvendt bliver hjemme i selvkarantæne, så mister man ikke bare lønnen, men muligvis også jobbet, og så er man også stillet rigtig dårligt.

Mange helt almindelige amerikanere uden sundhedsforsikring risikerer derfor, uanset om de bliver smittet eller ej, at få revet hele deres økonomiske levegrundlag væk under sig.

Samvittighedsløse skattesvindlere

Coronakrisen har på den måde gjort det utroligt klart for os allesammen, hvor vigtigt det er, at vi betaler til den fælles forsikring, som skatten er. Og ikke mindst hvor stort et problem det er, når nogen prøver at udnytte systemet. 

Skatten er penge, der kommer os alle til gode – især i en krisetid som den vi står i lige nu.

Lizette Risgaard

De seneste år har vi hørt alt for meget om samvittighedsløse skattesvindlere, der snyder fællesskabet for milliarder. Om beregnende investeringsselskaber, der ansætter en hær af eksperter til at unddrage så meget som muligt. 

Og med rigsrevisionen rapport blev det endnu engang slået fast, at det også står rigtig skidt til med helt almindelige virksomheder, når det gælder om at betale moms. Det skal vi slå endnu hårdere ned på i fremtiden og gøre alt for at få stoppet.

Skatten gavner også virksomhederne

For vi skal huske, at det ikke kun er os borgere, der nyder godt af vores velfærdssamfund med en høj grad af lighed, frihed og tryghed.

Vores succesfulde virksomheder har i den grad også et solidt fundament at stå på – lige fra medarbejdere med uddannelser i verdensklasse til de motorveje og jernbaner, som er nødvendige, for at de kan få deres varer transporteret rundt.

Når det kommer til stykket, så er opskriften på vores danske succes jo netop, at vi ser skatten som en investering. Uanset om man er almindelig dansker eller en virksomhed.

Det er penge, der kommer os alle til gode – især i en krisetid som den vi står i lige nu.

Debatindlæg bragt i AvisenDanmark 28.04.20

FH-VEJLEDNING
CORONA OG COVID-19
Hvad har jeg ret til hvis min arbejdsgiver hjemsender mig? Kan min chef varsle mig ned i løn? Hvad har jeg ret til, hvis jeg bliver syg med coronavirus?
Få svar på dette og mange flere spørgsmål i FH-vejledning om Corona.

TREPART om Corona-pas er indgået fredag 12.11: Vejledning opdateres, når loven vedtages og træder i kraft

Seneste Opdatering: 12.11 KL. 09.30