DI har i pressen meldt ud, at de mener, at de med ledelsesretten i hånden fortsat kan forlange at se medarbejdernes coronapas i en række situationer.

Fagbevægelsens Hovedorganisation er uenig:

Farvel til restriktioner. Her er de nye regler

En række regler, som vedrører arbejdslivet, er blevet ændret som følge af ophævelsen af coronarestriktionerne.

Læs FH corona-vejledning her

”Den hjemmel, der var i loven om coronapas, er væk, nu når corona ikke længere er en sundhedskritisk sygdom.

Og da oplysningerne i coronapasset efter vores opfattelse er helbredsoplysninger, er lønmodtagerne beskyttet af helbredsoplysningsloven mod at blive pålagt at give sådanne oplysninger”, siger formand for FH, Lizette Risgaard.

Arbejdsgiverne må tage konsekvensen

”Arbejdsgiverne har i medierne og på Christiansborg kæmpet for at få fjernet de offentlige restriktioner, som de har oplevet, har begrænset deres friheder.

Vi kan ikke bakke op om arbejdsgivernes tag-selv-bord, hvor de bruger pressen til at gennemføre deres egen ensidige tolkning af reglerne

Lizette RISGAARD

Nu har de så fået deres vilje – men de er åbenbart ikke klar til at tage de oplagte konsekvenser, som fx at en restriktion som coronapas også fjernes”, siger Lizette Risgaard.

Hun konstaterer, at hjemmestrikkede løsninger med privat ensidigt indført kontrol er en uskik:

”FH har intet imod at se på de udfordringer, der er på arbejdspladserne nu ift. smitte og sundhed og eventuelt indgå nye aftaler med arbejdsgiverne – sådan som vi har gjort hele vejen igennem coronakrisen.

FH bakker ikke op om arbejdsgivernes tag-selv-bord

Men vi kan ikke bakke op om arbejdsgivernes tag-selv-bord, hvor de bruger pressen til at gennemføre deres egen ensidige tolkning af reglerne”, siger Lizette Risgaard.

”Kontrol og restriktioner på arbejdspladserne må tage udgangspunkt i politisk velovervejede og velafvejede aftaler af parterne på arbejdsmarkedet”, siger FH-formanden.

Lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 m.v. er ophævet.