Et hårdt fysisk arbejdsmiljø mere end fordobler risikoen for, at man må trække sig tilbage på en tidlig tilbagetrækningsordning.
Det fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i en ny analyse.
”Det understreger et stort behov for at gøre meget mere for de kolleger, der har hårdt fysisk arbejde som malere, murere, slagteriarbejdere, rengøringsassistenter og mange andre.
Vi er nødt til at investere massivt i bedre fysisk – også psykisk – arbejdsmiljø og bedre forebyggelsesindsats, så færre er nødt til at trække sig tilbage før folkepensionsalderen,” siger Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Behov for at udvide tidlig tilbagetrækning
AE har set på lønmodtagere, der i 2018 var mellem 50 og 60 år og analyseret, hvor mange der var på en tidlig tilbagetrækningsordning fem år senere.
Og det viste sig, at 21 procent af dem med et hårdt fysisk arbejde havde trukket sig tilbage, mens det kun gjaldt 10 procent af dem, der ikke havde et fysisk hårdt arbejde.
Størst var forskellen på seniorpensionister og førtidspensionister, som er ordninger målrettet nedslidte, hvor godt tre gange så mange med hårdt fysisk arbejde befandt sig i 2023.
Men også på efterløn og tidlig tilbagetrækning, kaldet Arne-pension, var der markant flere med hårdt fysisk arbejde end i den gruppe, der ikke havde hårdt fysisk arbejde.
”Det er virkelig positivt, at vi har gode ordninger til dem, der har brug for det. Men det står også klart, at vi i en tid med stigende pensionsalder er nødt til at sikre og forbedre muligheden for tidlig tilbagetrækning.
Vi kan ikke bede lønmodtagerne arbejde endnu længere uden at stille et finmasket sikkerhedsnet til rådighed for dem, der knokler i de fysisk hårdeste jobs,” siger Morten Skov Christiansen.
Derfor har FH i udspillet til en mere tryg og retfærdig tilbagetrækning netop prioriteret penge til at udvide tidlig tilbagetrækning med en højere månedlig ydelse og en forlængelse af perioden med et år. Og sikret, at seniorpensionen fortsat kan hjælpe dem, der bliver slidt mest ned.
”Vi er nødt til at respektere, at alle arbejdsliv ikke er ens. Derfor er det ikke rimeligt at forvente, at alle kan arbejde til samme alder.
‘En anlægsgartner, der begynder et arbejdsliv med tunge løft og hårde arbejdsstillinger i teenageårene skal ikke først kunne gå på pension, når han eller hun er langt oppe i 70’erne. Det er ikke realistisk, og det er slet ikke retfærdigt, siger Morten Skov Christiansen.
En analyse fra AE-rådet viste tidligere i år, at dårligt psykisk arbejdsmiljø hvert år koster samfundet 55 mia. kr.
”Derfor er det så vigtigt, at vi forbedrer både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø,” siger Morten Skov Christiansen.