Platformsgiganten Amazon overvåger sine ansatte med kunstig intelligens, hvor algoritmer vurderer deres produktivitet. Hvis de ikke opfylder algoritmens produktivitetskrav, bliver de ofte fyret.

På de polske Amazon-lagre bliver medarbejderne mødt af produktivitetskrav, der bl.a. omfatter krav om at producere minimum 150 enheder i timen.

Det er et kæmpestort problem at man nu kan konstatere at man fører kontrol med en medarbejder, helt ned til hvornår de er på toilettet!

Per clausen, enhedslisten

Det svarer til, at der for hvert minut skal findes og pakkes 2,5 varer pr. ansat. Ifølge de polske arbejdstagerrepræsentanter er det fysisk umuligt og et tydeligt tegn på, at Amazon behandler sine ansatte som robotter.

Spørgsmålet om digitale rettigheder deler vandene blandt EU-spidskandidaterne, hvor Henrik Dahl fx mener det er helt i orden at en computer eller algoritme fyrer en medarbejder, som konstant arbejder for langsomt.

Per Clausen er uenig og udtaler: “Massiv overvågning og kontrol af medarbejdere er uacceptabel og skal stoppes.

Det er et kæmpestort problem at man nu kan konstatere at man fører kontrol med en medarbejder, helt ned til hvornår de er på toilettet og hvornår de foretager forskellige bevægelser.

Hvad enten det er Amazon-medarbejdere eller Wolt-bude, så findes der masser af eksempler på at algoritmer styrer folks arbejdsliv”.

Social dumping en af de vigtigste opgaver for EU

De seneste år har der været mange tilfælde af social dumping på store offentlige byggerier i Danmark.

Projekter som Storstrømsbroen og supersygehuset i Odense har haft flere skandaler.

Ofte snydes borgere fra andre EU-lande for løn, tillæg eller pension, eller de presses til at arbejde flere timer uden ekstra betaling.

Social dumping er en af de vigtigste opgaver. EU står i vejen for beskyttelse af lønmodtagere, når de rejser rundt i Europa!

per clausen

Per Clausen: “Social dumping er en af de vigtigste opgaver. EU står i vejen for beskyttelse af lønmodtagere, når de rejser rundt i Europa.

Der gør man fordi man har et indre marked der giver fri bevægelighed uden at have en sikkerhed for at den frie bevægelighed sker på en måde, hvor man ikke konkurrerer på løn- og arbejdsforhold”

Danmark kan selv når det handler om arbejdsmiljø

På spørgsmålene om EU eller Danmark er bedst til at lovgive om arbejdsmiljø for de danske lønmodtagere, vifter Per Clausen også ivrigt med Dannebrog, selvom EU med fordel kan etablere et sæt minimumsregler om fx arbejde med farlige kemikalier, som alle EU-lande skal efterleve.

Per Clausen slutter: “Også her er det vigtigt at vi i Danmark har mulighed for at lave en lovgivning, som tager udgangspunkt i hvor store hensyn vi vil tage til medarbejderne.”