De bedste aftaler for arbejdet bliver lavet på arbejdspladsen. I dialog mellem ledelse og medarbejdere. Det mener Stine Bosse, der er spidskandidat for Moderaterne til Europa-Parlamentsvalget.
Det lærte hun på den hårde måde, da hun var topchef i Tryg.
FH SPØRGER POLITIKERNE
Stine Bosse
”Jeg kom engang til at forbyde al brug af arbejdscomputere efter klokken 19. Jeg var jo ved at blive lynchet. For folk elskede at gå hjem og hente deres børn i god tid og spise og hygge sig og så tænde computeren igen om aftenen.
Det var en arbejdsmodel, jeg slet ikke havde fanget. Så derfor er jeg blevet meget glad for, at man laver den slags aftaler i et gensidigt forhold,” siger hun.
Den indstilling vil hun tage med til Bruxelles, hvis hun bliver valgt. For der er mange vigtige arbejdsmarkedsspørgsmål, hvor den tidligere erhvervskvinde gerne vil lægge det meste af ansvaret ud til de enkelte arbejdspladser.
”Selvfølgelig kan vi i EU tale om regler, for eksempel omkring overvågning på arbejdspladsen. Men vi lever bare i en tid, hvor selv begrebet ’arbejdsplads’ kan være flydende.
Så behovet for regler vil svinge enormt meget, og derfor reguleres det bedst via en dialog på arbejdspladsen,” mener hun.
Til kamp mod smaddergiftige supper
Samme princip gælder for arbejdsmiljøet, som hun også mener reguleres bedst lokalt. Der kan imidlertid være undtagelser, hvor EU er nødt til at lave overordnede regler for at sikre lige vilkår.
Det gælder for eksempel farlige kemikalier, hvor Stine Bosse mener, at EU bør have en helt central rolle.
”Det handler om at sikre fair og lige konkurrencevilkår, og hvis vi har lande i EU, der er fuldstændig ligeglade med, at folk står og roder rundt i en smaddergiftig suppe, så er det helt klart et sted, hvor det europæiske fællesskab må sætte ind,” understreger hun.
Det gælder også i forhold til arbejdskraftens bevægelighed, som er vigtig at sikre en god styring med for at bekæmpe social dumping.
”Hver gang, der kommer en person hertil, som bliver misbrugt og ikke kender sine rettigheder, er det jo drønærgerligt. Når det glipper, synes jeg faktisk, en stor del af årsagen til vores fællesskab går tabt,” siger Stine Bosse.
Derfor ser hun gerne flere initiativer fra EU’s side, der kan bremse virksomheder, der vil konkurrere ved at give dårlige vilkår til tilrejsende arbejdskraft.
”Det er vigtigt, der er en fælles EU-regulering. For det bygger jo rent faktisk på, at vi som mennesker har nogle rettigheder, og det har vi selvfølgelig også som lønmodtagere,” fastslår hun.