For tiende gang har ITUC udgivet Global Rights Index, der er en omfattende rapport om overtrædelser af rettigheder for lønmodtagere fordelt på 149 høj- og lavindkomstlande og 5 regioner.
Men det er mildest talt ikke noget smukt jubilæum for Global Right Index. Tværtimod bekræfter resultaterne fra 2023 på nedslående vis rapportens oprindelige formål. Prisen for den globale krise med inflation og krig kan ikke kun mærkes på pengepungen hos lønmodtagerne
Global Right Index 2023 konkluderer at lønmodtagere i alle lande har oplevet et rekordhøj stigning i leveomkostninger, en inflation hjulpet godt på vej af grådighed fra de store virksomheder, der sidder på de livsnødvendige forsyninger, fx. el.
LÆS RAPPORTEN: ITUC Global Rights Index 2023
Under angreb: Politivold og tåregas
For at gøre ondt være er lønmodtagere samtidig ramt af, at helt basale rettigheder som fx medlemskab af fagforening, kollektiv forhandling af løn og ytringsfrihed undergraves.
Hovedkonklusionen fra jubilæumsudgaven af Global Rights Index er, at det står så historisk grelt til, at lønmodtagerens rettigheder og fundamentet for demokratiet er direkte under angreb.
ITUC oplyser blandt andet, at i Frankrig blev lovlige protester mødt med grov politivold, vilkårlige anholdelser og tåregas. I Iran blev lærere arresteret og slået af politiet for at deltage i 1. maj demonstrationer.
De 10 værste lande
De 10 værste lande at være lønmodtagere er: Bangladesh, Hviderusland, Ecuador, Egypten, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Tunesien, Filippinerne og Tyrkiet.
Senest i Bangladesh fx blev fagforeningslederen Shahidul Islam tæsket ihjel efter et besøg på en tekstilfabrik, hvor medlemmerne af BGIWF ikke fik udbetalt deres løn. Tragedien indtraf blot en uge efter mordet på fire ledere af fagforeningen SITRAGSAM i Honduras.
ITUC General Secretary, Luc Triangle, præsenterer bekymret rapporten:
“ITUC Global Rights Index præsenterer chokerende beviser for, at selve demokratiets fundament er under angreb. Der er en tydelig afhængighed og sammenhæng mellem opretholdelsen af lønmodtageres rettigheder og styrken af enhver demokratisk styret nation. Når den ene eroderes, nedbrydes den anden.”, siger Luc Triangle
Forbyder medlemskab af fagforening
De mest almindelige brud på lønmodtageres rettigheder omfatter bla. retten til at være medlem af- eller stifte en fagforening, ytringsfrihed samt retten til at strejke:
Eksempler på overtrædelser
- I 77% af landene fandtes udelukkelse af lønmodtagere fra retten til at etablere eller deltage i en fagforening. Migrantarbejdere, platformsarbejdere og løsarbejdere i den uformelle økonomi blev nægtet retten til foreningsfrihed i fx Burundi, Haiti, Indien, Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater.
- I 42% af landene fandtes begrænset ret til ytringsfrihed og forsamling, som ofte blev mødt med politibrutalitet. I Frankrig blev lovlige protester mødt med voldsomme politibank, vilkårlige anholdelser og tåregas. I Iran blev lærere arresteret og slået af politiet for at deltage i 1. maj demonstrationer.
- I 8 lande blev repræsentanter for fagforeninger dræbt
- I 65% af landene fandtes ingen- eller begrænset adgang til retslig hjælp for lønmodtagere
- I 73% af landene fandtes forbud mod registreringen af fagforeninger bla. i Belarus, Myanmar, Hongkong, Den Centralafrikanske Republik og Guatemala.
Vold på jobbet i Mellemøsten og Nordafrika
I 2023 fortsatte Mellemøsten og Nordafrika med at være den værste region i verden at være lønmodtager i, og særligt konfliktområderne i regionen – Libyen, Palæstina, Syrien og Yemen – har oplevet et totalt sammenbrud af almindelig lov og ret.
I denne region, der scorer 4,53 ud af 5 i Global Rights Index, kan ingen arbejdstagerrettigheder eller fundamentale rettigheder og friheder garanteres.
Fx forhindrede 100% af landene lønmodtagernes ret til at organisere sig og registreringen af fagforeninger i det hele taget. I 10 lande fra denne region, var helt almindelige lønmodtagere desuden udsat for vold på jobbet.
Nøgletal for Mellemøsten og Nordafrika
95%
…af landende har registreret forbud mod strejke
100%
…af landene har registreret forbud kollektive forhandlinger
100%
..af landene har registreret forbud mod organisering af lønmodtagere
100%
… af landene har registreret forbud mod etablering af fagforeninger
Grelle eksempler på krænkelser af lønmodtagere i Europa
Det er stadig bedst at være lønmodtager i Europa, men selv her går udviklingen flere steder også i den helt gale retning, med gentagende krænkelser af lønmodtageres rettigheder.
Den gennemsnitlige regionale bedømmelse for Europa er forværret og nåede 2,56 i Global Right Index 2023.
I lande som fx Holland, Nordmakedonien, Montenegro og Serbien, blev kollektive forhandlingsrettigheder groft krænket. Arbejdere i Polen og Tyrkiet blev hårdt konfronteret med arbejdsgivernes undertrykkelse af fagforeninger.
I Storbritannien var retten til strejke under angreb og i Hviderusland og Kasakhstan fortsatte uafhængige fagforeningsbevægelser med at blive voldeligt undertrykt.
I Belgien truede firmaet CVS to medarbejdere med afskedigelse og krav om erstatning på 24.000 euro for angiveligt tabt indtjening som følge af Nationalstrejken 9. november 2022.
Efter fagforeningernes indgriben trak virksomheden kravet om erstatning tilbage, men de disciplinære sanktioner mod de to medarbejdere blev opretholdt.
Nøgletal for Europa
72%
…af landene har registreret krænkelser af strejkeretten
54%
…af landene har registreret krænkelse af retten til kollektiv forhandling
41%
…af landene har registreret krænkelse af retten til at være medlem af fagforening
6
lande registrerede vold på ansatte
Danmark stadig duks
Der er ingen ændring i Danmarks rating, som stadig ligger sikkert på 1. Danmark ligger dermed i gruppen af dukse sammen med Østrig, Finland, Tyskland, Island, Irland, Italien, Norge og Sverige, der med afstand er de bedste lande at være lønmodtager i.
For denne gruppe af lande er kollektive arbejdsrettigheder generelt garanteret. Lønmodtagere kan frit organisere sig og forsvare og forhandle deres rettigheder og løn kollektivt. Der er stadig eksempler på overtrædelser mod lønmodtagernes rettigheder, men det sker ikke regelmæssigt eller systematisk.
Læs hele Global Right Index 2023
- Global Rights Index 2023.
- Global Rights Index fordelt på lande
- Global Rights Index fordelt på regioner
- Global Rights index fordelt på overtrædelser
2023 markerer 10. udgave af Global Rights Index, og resultaterne bekræfter på en alarmerende måde dens grundlæggende formål.
Om ITUC
ITUC (International Trade Union Confederation) er en global sammenslutning af fagforeninger, der repræsenterer arbejdstagere over hele verden. ITUC arbejder for at fremme og beskytte arbejdstagernes rettigheder, forbedre arbejdsvilkårene og sikre social retfærdighed. Organisationen koordinerer og samarbejder med fagforeninger på tværs af lande og sektorer for at styrke arbejdstagernes stemme og kæmpe for retfærdige arbejdsforhold globalt.