PÅ EN TRIST baggrund har coronakrisen ført mange vigtige indsigter med sig. Og en af de vigtigste har været, at der ikke er behov for diverse konsulenter, koncepter, detailstyring og excelark, hver gang der skal tænkes nyt eller skabes en forandring i den offentlige sektor.

Lad os bruge krisen til at styrke vores fælles velfærd og slippe tilliden fri til dem, som skaber den hver eneste dag.

Majbrit Berlau

Det er vigtig indsigt, for vi har i den grad brug for, at vores fælles velfærd drives og udvikles af en sektor, som styres bedre end i dag.

De fleste kender allerede kritikken. For meget bureaukrati, overstyring og excelark, stjæler tiden fra kerneopgaven. Den kritik har offentlige ansatte rejst i årevis.

Reformer udviklet bag skrivebordet

Siden 1982 har hver regering haft sin reform af den offentlige sektor. Reformer, der som udgangspunkt blev udviklet af konsulenter og embedsmænd ved skrivebordet.

Derfor er det også gode toner, at statsminister Mette Frederiksen flere gange har understreget behovet for et opgør med new public management. Især da hun i sin 1. maj-tale sagde:

»Og jeg tør godt sige. At den næste reform fra Christiansborg. Den næste overenskomst. Den næste kommunale handlingsplan. Det får alt sammen mere end svært ved at måle sig med de forandringer, som medarbejdere og ledere har skabt sammen de sidste to måneder. Det skal vi lære af. Vi politikere skal styre mindre. Tilliden skal tilbage. Vi skal stole på, at hvis vi tør sætte rammerne mere fri. Så finder man løsninger lokalt«.

Vis tillid med nærhedsreformen

Den erkendelse er vigtig at holde fast i. Især i forbindelse med den kommende nærhedsreform, som regeringen barsler med i forhold til styringen af den offentlige sektor. Så vi denne gang starter anderledes. Så vi starter med at vise tillid til de dygtige og kompetente medarbejdere og ledere.

Lige nu leverer de offentlige ansatte det bedste bevis for, at tilliden er velplaceret.

Majbrit Berlau

Den tillid og frihed, der er udvist under coronakrisen, til at man lokalt på arbejdspladsen finder de rigtige veje. Den frihed skal forblive hos medarbejderne og lederne også på den anden side af coronakrisen. For det er dem, der ved, hvordan velfærden bedst skabes i hverdagen.

For helt ærligt: Lige nu leverer de offentlige ansatte det bedste bevis for, at tilliden er velplaceret.

Statsministeren har vist vejen

Derfor bør vi også fremover vende processen på hovedet. Jeg ved, at det vil kræve en enorm tillidserklæring fra politikerne. Men statsministeren har allerede sat retningen.

Så lad os bruge krisen til at styrke vores fælles velfærd og slippe tilliden fri til dem, som skaber den hver eneste dag.

Indlægget er bragt i Politiken 11.05.20