European Week for Safety and Health at Work er en kampagne arrangeret af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (EU-OSHA). Kampagnen afholdes hvert år i uge 43 i oktober og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af sunde og sikre arbejdsmiljøer. 

I år har kampagnen temaet Et sikkert og sundt arbejde i den digitale tidsalder.

Med digitale arbejdspladser i fremmarch, er det vigtigere end nogensinde at øge bevidstheden om nye risici og fokusere på, hvordan teknologi kan bidrage til at skabe mere sikre og sunde arbejdsmiljøer.

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur udgav for nyligt en rapport om digitaliseringens indvirkning på arbejdstageres mentale sundhed. 

Stress og udbrændthed

Rapporten viste bl.a., at mange arbejdstagere konstant er tilgængelige online som følge af indtoget af digitale teknologier. Det kan øge forekomsten af stress og udbrændthed samt udviske grænserne mellem ens private liv og ens arbejde.

Digitaliseringens indvirkning på arbejdsmiljø og psykosociale Risikoer

Digitaliseringens indvirkning på arbejdsmiljø og psykosociale Risikoer

Rapporten udforsker, hvordan digitale teknologier kan føre til arbejdsrelaterede psykosociale risici og mentale sundhedsproblemer. Den opdeler analysen efter type teknologi og de opgaver, som teknologierne kan udføre.

Desuden præsenterer rapporten en analyse af digitaliseringens implikationer i forhold til psykosociale risici inden for fem nøgleområder identificeret i EU-OSHAs forskningsprogram om OSH og digitalisering (2020-2023):

  • Avanceret robotik og kunstig intelligens (AI): Teknologierne kan forbedre effektivitet og sikkerhed, men giver også anledning til risici som kognitiv overbelastning og frygt for jobtab.
  • Smarte digitale systemer: Sensorer, AI og IoT: Risikoen for øget arbejdsbyrde og fritidsstress manifesterer sig, når teknologien presser medarbejdere til at opnå højere produktivitet. Klare kommunikationsstrategier er nødvendige for at tackle cybersikkerhed og privatlivsbekymringer.
  • Platformarbejde: Giver øget fleksibilitet men medfører også risiko for psykiske problemer. Algoritmeledelse kan reducere jobautonomi og øge præstationspresset, mens den usikre ansættelsesstatus placerer OSH-ansvaret hos lønmodtageren.
  • Fjernarbejde: Kan øge autonomi og produktivitet, men medfører også psykosociale risici som følelsen af isolation og dårlige sociale relationer. Grænserne mellem arbejde og privatliv kan være uklare, hvilket fører til stress og overarbejde.
  • Kunstig intelligens til medarbejderstyring (AIWM): giver muligheder for forbedret planlægning og opgavefordeling, men medfører også risici som stress og følelsen af konstant overvågning. Brugen af AI kan føre til manglende tillid og opfattelser af uretfærdighed blandt medarbejdere

Download rapport (PDF)

”Retten til at være offline” (A Right to Disconnect) fremhæves som afgørende for at sikre en bedre balance mellem arbejde og privatliv.

Den nye Kommissionsformand har allerede  lovet, at der vil komme et forslag til næste år om netop retten til at være offline. Forslaget kommer efter at forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter om et direktiv om retten til at være offline og mulighederne for fjernarbejde brød sammen.

Ret til at være offline

Muligheden for at arbejde hjemmefra eller fra en anden fjernarbejdsplads er også noget af det som Kommissionen ser på. Der eksisterer allerede en gammel aftale mellem arbejdsmarkedets parter, men i kølvandet på Covid-19 og fremkomsten af nye teknologier mener mange, at det gamle aftalesæt skal opdateres. 

I FH støtter vi arbejdstageres ret til at være offline og ser frem til Kommissionens kommende initiativer. Kommissionen har iværksat en høring af arbejdsmarkedets parter på EU-plan, og FH bidrager til udarbejdelsen af Den Europæiske Fagbevægelses høringssvar.