Der var lagt op til den helt store debat om kunstig intelligens, da Kommissionen i sidste uge indbød til konference med temaet ’AI and the world of work’.

Konferencen skete som led i ’European Employment & Social Rights Forum’, som er en årlig begivenhed, hvor Kommissionen inviterer til en diskussion af spørgsmål vedrørende europæisk beskæftigelse og sociale anliggender.

Fra FH’s side er vi glade for, at der i EU rettes fokus på kunstig intelligens, da det kan få en markant betydning for fremtidens arbejdsmarked.

Kunstig intelligens kan være en håndsrækning til mange arbejdspladser, hvor arbejdstilrettelæggelsen bl.a. kan forbedres. Men samtidig er der også udfordringer forbundet med introduktion af AI.

Det er vores alles opgave at sikre, at vi nu og i fremtiden har et menneskeligt arbejdsliv – også hvis chefen bliver en algoritme. Medarbejderne er fortsat virksomhedens vigtigste ressource!

Flemming H. Grønsund

”Det er udfordringer, vi sagtens kan løse, men det er altså også vigtigt at understrege, at der er tale om udfordringer, der skal løses.

Her tænker jeg især på muligheden for, at digitale værktøjer og kunstig intelligens kan gå ind og påvirke arbejdsmiljøet og arbejdstagerrettigheder.”- Flemming Grønsund, næstformand i FH.

Kommissionens konference forløb sig over to dage, og blandt paneldeltagerne kunne man blandt andet høre fra beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit, generalsekretær i ETUC Esther Lynch og sågar en AI-robot ved navn Pepper.

Især førstnævnte udtrykte begejstring for temaet, hvor han også adresserede nogle af de udfordringer, som fører med den mere og mere udbredte brug af kunstig intelligens på arbejdsmarkedet.

Algoritmer styrer hverdagen

Nicolas Schmit lagde blandt andet vægt på vigtigheden af platformsdirektivet, som forhandles netop nu. Schmit forklarede, at platformsarbejdernes hverdag er styret af en algoritme nærmest ned til mindste detalje, og at direktivforslaget er centralt, så platformsarbejderne sikres indsigt og rettigheder.

Schmit understregede generelt vigtigheden af, at medarbejderrettigheder huskes, når kunstig intelligens benyttes. Derudover forklarede han også, at lønmodtagerne også skal have andel i udbyttet af den digitale omstilling.

”Det er selvfølgelig betragtninger, som vi også deler i FH. Det er vores alles opgave at sikre, at vi nu og i fremtiden har et menneskeligt arbejdsliv – også hvis chefen bliver en algoritme. Medarbejderne er fortsat virksomhedens vigtigste ressource.” – Flemming Grønsund, næstformand i FH.