Mette Graff har arbejdet med udsatte børn og børn med diagnoser i skoleregi, siden hun blev uddannet pædagog i 2007. De seneste år var hun tilknyttet en specialklasse med børn med vidtgående behov.

”Der var mange konflikter, smækken med dørene og løben ud og ind af lokalet. Nogle børn sad bare og rokkede med hørebøffer på. Vi var for få medarbejdere, der var klædt godt nok på fagligt til børnegruppen, og sidste sommer blev det for meget for mig,” fortæller Mette Graff.

Jeg glæder mig til at begynde i august og er glad for hjælpen fra BUPL-A!

Mette Graff

Skolen forsøgte at finde et andet job til hende, men da det ikke lykkedes, blev hun sygemeldt i september 2022.

”Min læge var slet ikke i tvivl, jeg var sindssygt overbelastet,” siger hun.

Hukommelsen var dårlig og lunten var kort:

”Jeg kunne slet ikke rumme andres behov. Jeg havde svært ved at trække vejret og havde bare lyst til at forsvinde.”

Mette fik hjælp af BUPL

Mette Graff fik hjælp af sagsbehandler Michael Pakula fra BUPL Sydøst til at deltage i møder med arbejdspladsen og kommunen.

”Jeg kunne ikke overskue situationen, men Michael havde styr på paragrafferne og mine rettigheder.”

Da Mette Graff fik en fratrædelsesaftale i januar, gav Michael Pakula hende et nummer på en jobvejleder i BUPL-A, da BUPL og BUPL-A samarbejder tæt om indsatsen i opsigelsesperioden med henblik på at forebygge ledighed.

”Jeg følte det som en falliterklæring, at jeg var sygemeldt, selvom min tidligere arbejdsplads var meget forstående. Der gik flere måneder, før jeg ringede til jobvejlederen,” fortæller hun.

Balance mellem job og fritid

Jobvejleder Anja Nysten Boesen stod parat med flere mulige job på hånden, da Mette Graff ringede.

Jeg følte mig intet værd og var slet ikke parat til at søge job på det tidspunkt. Men vi fandt hinanden, og Anja var rigtig god til at spørge ind til, hvad der var vigtigt for mig

Mette GRAFF

”Jeg følte mig intet værd og var slet ikke parat til at søge job på det tidspunkt. Men vi fandt hinanden, og Anja var rigtig god til at spørge ind til, hvad der var vigtigt for mig,” siger Mette Graff.

Jobvejlederens spørgsmål fik Mette Graff til at reflektere over balancen mellem arbejde og fritid. Hun havde egentlig tænkt på at skifte gren indenfor pædagogikken, men nu begyndte hun igen at se efter arbejde på skoler i Næstved.

”Jeg fandt frem til, at børn med autisme var dem, jeg havde været mest glad for at arbejde med. Og så er der en fleksibilitet i skoleverdenen, som passer godt til mine menneskelige værdier,” forklarer hun.

Drømmejobbet var der ikke lige med det samme, men Anja Nysten Boesen hjalp Mette Graff med at udarbejde et cv og udkast til en ansøgning, så hun var klar, når det kom.

Klogere på ønsker og krav

Mette Graff blev kaldt til flere samtaler i opsigelsesperioden, men valgte at sige nej tak til jobtilbud mere end én gang.

”For et år siden havde jeg mistet mig selv og tænkt, at ingen kunne bruge mig. Men samtalerne med Anja havde givet ro og gjort mig klogere på mine ønsker og krav,” forklarer hun.

I forsommeren så hun et opslag om et job i en specialklasse for børn med autisme.

”Det var måske drømmejobbet, men jeg bad alligevel om at komme på besøg for at se det pædagogiske arbejde, før jeg søgte,” siger Mette Graff.

I dag er jeg ikke længere i tvivl om, at jeg er en god pædagog og kan gøre en kæmpe forskel for børn

METTE GRAFF

Hun kunne lide, hvad hun så – en høj grad af faglighed, hvor pædagogikken blev tilpasset det enkelte barn.

”Der var ro på og stor vægt på de menneskelige værdier, det er lige mig,” siger Mette Graff, der søgte og fik jobbet, hvilket betød, at hun slet ikke nåede at blive ledig og modtage dagpenge.

”Jeg glæder mig til at begynde i august og er glad for hjælpen fra BUPL-A. Anja er en super jobmentor, som hjalp mig med at se alle mine kvalifikationer. I dag er jeg ikke længere i tvivl om, at jeg er en god pædagog og kan gøre en kæmpe forskel for børn,” siger Mette Graff.

Jobvejleder Anja Nysten Boesen betragter sin rolle som en katalysator:

”Jeg tilbyder sparring og stiller spørgsmål, som kan være med til at tydeliggøre medlemmets pædagogiske faglighed. Men svarene har medlemmet selv,” smiler hun.

A-kasseforsøget

A-kasseforsøget

De ni a-kasser 3FA, HKA, Dansk Metal A-kasse, FOA A-kasse, FTF-A, BUPL-A, SL A-kasse, Min A-kasse og Magistrenes A-kasse har i en forsøgsperiode overtaget al kontakt og indsats overfor arbejdsløse i opsigelsesperioden og i de tre første måneders arbejdsløshed.

Forsøget, som løber fra 1. januar 2020 til 31. december 2023, er en del af arbejdet med at forenkle beskæftigelsesindsatsen.

Medlemmerne har ikke kontakt med jobcentret, så længe de er med forsøget. Hvis medlemmerne ikke kommer i job efter sammenlagt tre måneder, fortsætter jobcentrene med indsatsen i samarbejde med a-kasserne.

BUPL-A gennemfører sin del af forsøget i følgende syv kommuner: København, Frederiksberg, Slagelse, Fredericia, Kolding, Vejle og Aarhus.