Man skal høre meget…..
Venstre vil smække porten op for billigere arbejdskraft udefra og finansordfører Troels Lund Poulsen kalder det blodpenge, når fagbevægelsen kræver bedre dagpenge, hvis der skal åbnes op.
Berlingskes erhvervskommentator Birgitte Erhardtsen lægger ’krejlermanerer’ til, fordi Metals formand Claus Jensen og jeg tillader os at gøre opmærksom på, at der på sigt kan komme flere danske ledige, hvis man slår dørene på vid gab for udenlandsk arbejdskraft, som Venstre ønsker.
Lønmodtagerne betaler prisen
For hvem er det, som kommer til at betale prisen, når økonomien vender og ledigheden stiger? Det er lønmodtagerne i Danmark!
Vi ser netop nu, at udsatte grupper som de langtidsledige, kontanthjælpsmodtagere og indvandrerkvinder med ikke-vestlig baggrund brager ind på arbejdsmarkedet.
Det er dejlige nyheder og jeg bliver virkelig glad, når jeg hører om virksomheder som webshoppen Proshop, hvor man har et mål om, at ti procent af de ansatte skal være fra kanten af arbejdsmarkedet.
Virksomheden tager altså et socialt ansvar og skaber samtidig resultater på bundlinjen.
OPDATERET 07.01.22 – VI HAR:
6.000
UNGE, SOM MANGLER EN LÆRE- ELLER PRAKTIKPLADS.
23.000
DANSKERE OVER 50 ÅR, SOM ER LEDIGE.
18.000
NYUDLÆRTE OG NYUDDANNEDE, SOM MANGLER ET JOB.
77.000
UNGE UNDER 30 ÅR, DER HVERKEN ER I JOB ELLER I UDDANNELSE
Samfundet vinder når alle kommer med
Og mennesker som har stået udenfor får et arbejde at stå op til, mens samfundet sparer milliarder på fremtidig forsørgelse. Tænk på, hvor meget vi alle sammen kan vinde, hvis vi får alle med.
Vi ved at 88.000 danskere, som er på deltid, ønsker at arbejde mere.
Vi har 23.000 ledige over 50 år, som mangler et job.
77.000 unge under 30 år, er hverken i job eller uddannelse.
6.000 unge, mangler en lære- eller praktikplads.
Og endelig er der 18.000 nyudlærte og nyuddannede, som mangler et job.
De ledige må ikke skubbes bagerst i køen
Der skal ikke være tvivl om, at det for os er vigtigt, at det går godt for virksomhederne og at virksomhederne kan få den arbejdskraft de efterspørger. Men samtidig skal vi altså undgå at spænde ben for os selv ved at skubbe de ledige i Danmark bagerst i køen til jobbene.
Vi har selv foreslået regeringen at kigge på, om der hurtigere skal flere stillinger på den såkaldte positivliste, så man kan hente mere arbejdskraft uden for EU, når der er aktuel akut mangel på konkrete faggrupper i danske virksomheder.
Vi siger nej til at åbne en ladeport for udenlandsk arbejdskraft!
Men vi siger nej til generelt at åbne en ladeport for udenlandsk arbejdskraft. For vi ved jo godt, at vi alle kommer til at betale regningen, når konjunkturerne vender og ledigheden stiger igen.
I Danmark har vi en regel om, at arbejdsgiverne allerede i dag kan hente arbejdskraft fra lande uden for EU, hvis de betaler mindst 37.083 kr. om måneden i løn inklusive pension og feriepenge.
Grænsen er sat der, fordi arbejdsgiverne skal kunne invitere eksempelvis ingeniører, it-eksperter, faglærte specialister og stjernekokke til Danmark.
Hvis man sænker det beløb til fx 30.000 kr. om måneden, som arbejdsgiverne og flere borgerlige partier kræver, så åbnes der op for en generel adgang til mange typer af arbejdskraft – ikke blot dem, der er mangel på – blot de så betaler 24.500 kr. plus feriepenge og pension.
Sænkning af beløbsgrænse giver lønkonkurrence fra hele verden
I givet fald vil i alt 1.429.000 danske lønmodtagere blive udsat for lønkonkurrence fra hele verden. Ikke blot de faglærte, men også 58 procent af de ufaglærte! Jeg tror, at meget få har gjort sig klart, at arbejdsgiverne er tæt på at foreslå, at vi udvider arbejdskraftens frie bevægelighed til hele verden.
Dansk økonomi er ikke ved at bryde sammen, selv om arbejdsgiverne bliver stadig mere skingre i retorikken. Både vækst, beskæftigelse og eksport er i top. Og vi topper listerne over de økonomier, som har klaret første og anden covid-nedlukning bedst.
Hvorfor skulle arbejdsgiverne overhovedet oprette de praktikpladser, de har lovet, genansætte de alt for mange seniorer, som er blevet arbejdsløse i kølvandet på pandemien og den alt for store gruppe af ufaglærte ledige unge, hvis de bare får lov at hente al den arbejdskraft, de ønsker, i landene uden for EU?
Lad os i stedet åbne med omtanke, så vi kan blive ved med at glæde os over alle dem, der kommer i arbejde hos Proshop og andre ansvarlige virksomheder.