’Til lykke’ lyder det fra alle jobvejlederne, da Zia Quist træder ind ad døren hos BUPL-A i Slagelse. Vejlederne har alle hørt, at hun har fået job og skal møde på sit nye arbejde på mandag.
Zia Quist blev uddannet pædagog for fem år siden og har haft arbejde næsten lige siden. Men mødet med ledighed ramte alligevel hendes selvtillid hårdt.
”Jeg arbejdede i en selvejende institution, der på grund af faldende børnetal var nødt til at fyre en medarbejder. Det blev så mig,” fortæller 31-årige Zia Quist.
A-kassen kan give mere konkret rådgivning
Hun blev tilknyttet jobcentret i 2019, men følte ikke, at der var hjælp at hente for hende.
Hun havde en idé om nogle kurser, som jeg kunne tænke sig. Hun ville blandt andet gerne blive bedre til at skrive ansøgninger.
”Men det kunne der ikke være tale om, før jeg havde været ledig i flere måneder. Jeg fik bare besked på at søge så mange stillinger som muligt, så de kunne få mig ud af systemet,” fortæller Zia.
Hun fandt selv et vikariat, og da det udløb i år, og hun blev ledig for anden gang, kom hun med i den forsøgsordning, der betyder, at en række a-kasser selv har ansvaret for de ledige i de første tre måneder. En af de a-kasser er BUPL’s.
Sammen med folk fra mit eget fag
”Jeg blev inviteret til et velkomstmøde i BUPL-A sammen med andre ledige pædagoger. Det var så rart at sidde sammen med mennesker fra mit eget fag. Vi var næsten som en slags kolleger, der forstod hinanden. Sådan var det ikke på jobcentret, hvor vi jo kom fra mange forskellige erhverv,” siger hun.
På velkomstmødet fortalte Zia Quist jobvejlederen, at hun gerne ville prøve at arbejde med ældre.
”Vejlederen greb ideen på stedet og sagde, at hun kendte et plejehjem, som kunne være interesseret i at få mig i praktik,” fortæller hun.
Jeg fik gode input til ansøgning og samtale
Hos a-kassen var rådgivningen præget af meget større viden om den faglighed, som Zia Quist kom med. Netop fagligheden hos a-kassen oplevede hun som en kæmpe forskel fra jobcentret.
”Jobcenteret havde de under min tidligere ledighed rådet mig til kun at søge indenfor det felt, hvor jeg havde erfaring, nemlig mindre børn. Men BUPL-A kender jo hele det spektrum, pædagogfaget dækker fra vugge til grav og kan give meget mere konkret rådgivning,” siger hun.
Mens BUPL-A arbejdede på at få en praktikaftale på plads med plejehjemmet, søgte Zia job. Hos a-kassen fik hun den vejledning til jobsøgning, hun længe havde savnet.
Godt klædt på til jobsamtalen
”Jeg har altid været i tvivl om, hvordan man sætter en ansøgning op. Skal man fx skrive uddannelse eller erhvervserfaring først? Nu sendte jeg mine ansøgninger og mit cv til jobvejlederen hos BUPL-A og fik gode input fra min vejleder. Hun ved jo, hvad institutionerne ser efter i en ansøgning.”
Inden længe blev Zia Quist kaldt til en jobsamtale om et fast job. Inden ansættelsessamtalen fik hun en god snak med vejlederen om, hvordan man kan gribe en samtale an.
”Her bliver man tit spurgt om, hvad man er god til, og hvad man er dårlig til. Men jeg er enormt dårlig til at fremhæve mine gode sider, så den slags spørgsmål gør mig nervøs. Jobvejlederen sagde, at jeg skulle stå ved den, jeg er – for eksempel er jeg lidt stille i starten af en samtale”.
Enorm lettelse
Vejlederen rådgav også Zia til at lave en idébank med mulige svar til samtalen.
”Det gjorde jeg, og jeg kunne blandt andet finde eksempler fra mit tidligere arbejde på, hvordan jeg håndterer konflikter, for det bliver man ofte spurgt om.”
Zia Quist mærkede en enorm lettelse, da hun under samtalen ikke længere følte, at hun skulle spille skuespil og prøve at være en anden, end hun er.
Hun fik jobbet i SFO’en og glæder sig til at møde sine nye kolleger, børnene og deres forældre.
Og jobvejlederen i BUPL-A må finde en anden praktikant til plejehjemmet, som ellers lige var begyndt at glæde sig til at møde Zia.
A-kasseforsøget
- De 9 a-kasser 3FA, HKA, Dansk Metal A-kasse, FOA A-kasse, FTF-A, BUPL-A, SL A-kasse, Min A-kasse og Magistrenes A-kasse har i en forsøgsperiode overtaget al kontakt og indsats overfor arbejdsløse i opsigelsesperioden og i de tre første måneders ledighed.
- Forsøget, som løber fra 1. januar 2020 til 31. december 2023, er en del af arbejdet med at forenkle beskæftigelsesindsatsen.
- Medlemmerne har ikke kontakt med jobcentret, så længe de er med forsøget. Hvis de ikke kommer i job efter sammenlagt tre måneder, fortsætter jobcentrene med indsatsen i samarbejde med a-kasserne.
- BUPL-A gennemfører sin del af forsøget i følgende syv kommuner: København, Frederiksberg, Slagelse, Fredericia, Kolding, Vejle og Aarhus.