I går deltog jeg i en vigtig – og ærlig – samtale med Ane Halsboe-Jørgensen og Jacob Holbraad.
Vi diskuterede, hvordan vi sikrer, at flere seniorer får mulighed for at blive lidt længere på arbejdsmarkedet – hvis de har lyst. Og hvordan vi samtidig sikrer, at de, der er blevet slidte, kan trække sig værdigt tilbage – og stadig få en godt pensionsist liv.
Vi var ikke enige om alt.
Men vi lyttede – og vi delte en ambition:
At finde løsninger, der virker i praksis. For de mennesker, det handler om.
Beregn din pensionsalder: Pensionsalder.dk
Alvorligt signal
For mig handler det ikke bare om at arbejde længere. Det handler om at kunne leve godt mens man arbejder – hele livet. Alt for mange går hjem med smerter i kroppen eller uro i maven. Fire ud af fem lønmodtagere er i dag bekymrede for, om de kan holde til pensionsalderen.
Det er et alvorligt signal.
Hvis flere skal kunne – og ville – blive længere på jobbet, kræver det bedre vilkår. Derfor foreslår vi i FH bl.a. en ny sporskifteordning, så man kan skifte retning i tide.
Camilla om stigende pensionsalder: “Det skræmmer mig!”
Det kræver også bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og ikke mindst, at vi tør tage samtalen om livsfaser og seniorliv – inden det er for sent.
De arbejdspladser, hvor ledere og lønmodtagere i god tid taler om fremtiden, opgaverne og ønskerne – det er også de steder, hvor flere faktisk vælger at blive.
Brug for at vi lykkes
Det burde være normen. Ikke undtagelsen.
Jeg er taknemmelig for, at vi i Danmark stadig kan mødes på tværs – arbejdsgivere, fagbevægelse og politikere – og lede efter fælles løsninger.
Det samarbejde skal vi passe på.
Tak for dialogen, Ane og Jacob. Jeg ser frem til det videre arbejde.
Der er mange, der har brug for, at vi lykkes.