En ny rapport fra ILO advarer om, at flere lønmodtagere verden over udsættes for farlig varmebelastning, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer og dødsfald.

Især regioner som Afrika, Asien og Centralasien er hårdt ramt, men også Europa oplever en markant stigning i arbejdsrelaterede skader på grund af varme.

I takt med at temperaturerne stiger, rammes ikke kun områder, der traditionelt har oplevet varme somre, men også regioner, der tidligere har været forskånet for ekstreme temperaturer.

Særligt i Afrika, de arabiske stater samt Asien og Stillehavsregionen er risikoen for varmebelastning markant højere end det globale gennemsnit.

Europa oplever hurtigste stigning

Europa og Centralasien oplever den hurtigste stigning i varmeeksponering, med en markant stigning i arbejdsrelaterede skader forårsaget af hedebølger.

Siden år 2000 er antallet af skader som følge af varme i disse regioner næsten fordoblet.

Rapporten viser også, at i 2020 mistede 4.200 arbejdere livet som følge af hedebølger, og at over 231 millioner arbejdere globalt blev udsat for ekstreme varmebølger – en stigning på 66 % siden 2000.

Alligevel påpeger rapporten, at langt størstedelen af arbejdsrelaterede varmeeksponeringer og skader sker uden for egentlige hedebølger.

Nøgletal

Nøgletal

  • Afrika: 92,9 % af arbejdsstyrken udsættes for ekstrem varme, hvilket er over det globale gennemsnit. 7,2 % af alle arbejdsrelaterede skader i regionen skyldes varme.
  • Amerika: Siden 2000 er varme-relaterede arbejdsskader steget med 33,3 %, hvilket er den hurtigste stigning globalt. 6,7 % af alle arbejdsrelaterede skader skyldes varme.
  • Arabiske Stater: 83,6 % af arbejdsstyrken er udsat for ekstrem varme, hvilket er over det globale gennemsnit.
  • Asien og Stillehavet: 74,7 % af arbejdsstyrken udsættes for ekstrem varme, hvilket er over det globale gennemsnit.
  • Europa og Centralasien: 17,3 % stigning i varmeeksponering mellem 2000 og 2020, næsten dobbelt så meget som det globale gennemsnit. Skader på grund af varme er steget med 16,4 % i samme periode.’

Download rapport fra ILO (PDF)

Kræver øjeblikkelig handling

Hedebølger er ikke længere en isoleret sommertrussel, men en helårsudfordring, der kræver øjeblikkelig handling. ILO advarer om, at især lav- og mellemindkomstlande rammes hårdest af de økonomiske konsekvenser af varmebelastning, som kan udgøre op til 1,5 % af BNP.

ILO opfordrer til globale initiativer og lokale lovgivninger for at beskytte arbejdstagere mod de stigende temperaturer, og fremhæver behovet for bedre arbejdsmiljøtiltag og samarbejde på tværs af landegrænser for at tackle denne voksende udfordring.

LÆS OGSÅ: Mind the Gap: At bygge bro over AI-kløften vil sikre en retfærdig fremtid for alle (ILO)