I denne uge begynder tusindvis af unge på en ungdomsuddannelse. Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til dem – det er sejt gået! I åbner nu et nyt og forhåbentligt spændende kapitel i jeres liv.

Skolestarten er en naturlig anledning til at se på de muligheder, vi giver de unge efter folkeskolen. Og spørge os selv, om der er noget til alle?

I dag er det sådan, at næsten tre ud af fire vælger gymnasiet. Heldigvis er det også det helt rigtige valg for de fleste af dem.

Efter en folkeskoletid, der efterhånden er helt blakket for praktiske fag, er det for mange unge på 15-16 år en meget stor beslutning at vælge sig ind på et fag som tømrer, elektriker eller sosu!

Morten skov

Unge mangler alternativer

Men tre år fyldt med bøger, lektier og skriftlige afleveringer er også en dyster udsigt for en del unge, der så alligevel ender med at vælge den boglige vej i gymnasiet. Fordi de mangler alternativer.

I dag er en erhvervsuddannelse stort set den eneste anden mulighed for at uddanne sig. Og det har vi også brug for, at flere vælger.

Men efter en folkeskoletid, der efterhånden er helt blakket for praktiske fag, er det for mange unge på 15-16 år en meget stor beslutning at vælge sig ind på et fag som tømrer, elektriker eller sosu.

Så er det nemmere at vælge gymnasiet til og dermed give sig selv tre år mere til at tænke over fremtiden – selvom det med bøger og afleveringer altid har været svært.

FH: Ny toårig ungdomsuddannelse

For den gruppe mangler der en ny vej. Derfor mener jeg, at vi skal lave en ny toårig ungdomsuddannelse.

Den skal ligesom gymnasiet give adgang til en masse forskellige fag og fokusere på et godt socialt sammenhold, så de unge får lov til at være unge.

Jeg tror fuldt og fast på, at sådan en ny vej vil mindske frafaldet på både gymnasierne og erhvervsskolerne, samtidig med at den vil åbne flere unges øjne for de fag, hvor vi virkelig mangler arbejdskraft!

morten skov

Men den skal være langt mere praktisk end gymnasiet og give forsmag på de erhvervsfag og professionsbachelorfag, men kan fortsætte med, når ungdomsuddannelsen er klaret.

Jeg tror fuldt og fast på, at sådan en ny vej vil mindske frafaldet på både gymnasierne og erhvervsskolerne, samtidig med at den vil åbne flere unges øjne for de fag, hvor vi virkelig mangler arbejdskraft.

Jeg har været ude i både Berlingske og Avisen Danmark med mine tanker om fremtidens ungdomsuddannelser. Dem kan du læse her:

»Der kommer til at ske noget,« sagde Tesfaye. Nye tal understreger problemer hos en særlig gruppe unge (berlingske.dk)

FH: De unge har fortjent en ny ungdomsuddannelsesvej (Avisen Danmark)