Inflationen i Danmark nærmer sig med hastige skridt én procent.

I juli var forbrugerpriserne 1,1 procent højere end i samme periode sidste år, mens den tilsvarende opgørelse for juni var 1,8 procent.

Det viser en frisk opgørelse fra Danmarks Statistik mandag morgen.

Den lavere inflation skyldes i særdeleshed, at prisen på elektricitet er steget markant mindre mellem juni og juli i år sammenlignet med sidste år, fremgår det.

Udviklingen er på alle måder en god nyhed, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

– Når det er sagt, så er det store fald i inflationen i juli mest af alt af teknisk karakter. Det skyldes nemlig, at vi i juli sidste år oplevede en kraftig stigning i forbrugerpriserne, som følge af at den højere elafgift blev genindført, skriver han i en kommentar.

– Og da inflationen oftest måles som årlige prisændringer, så får sidste års prishop altså inflationen til at falde nu.

Dansk Metal: Lønnen rækker længere

Den lavere inflation kommer mange lønmodtagere på det private arbejdsmarked til gode. De har nemlig samtidig oplevet nogle af de største lønstigninger i flere årtier, påpeger Erik Bjørsted, der er cheføkonom hos Dansk Metal.

– Lønstigningerne på det private arbejdsmarked er de højeste i 35 år, og mange lønmodtagere oplever nu, at lønnen igen rækker længere, når de er ude at handle, skriver han i en kommentar.

– I gennemsnit er købekraften blandt lønmodtagerne på det private arbejdsmarked genoprettet.

I løbet af krisen gik lønmodtagerne glip af to års reallønsfremgang! Den gennemsnitlige realløn blandt de privatansatte er i dag cirka 0,8 procent højere end for tre år siden, så lønmodtagerne har ikke spundet guld.

Erik Bjørsted, dansk metal

Det skal dog i samme ombæring nævnes, at det omvendte scenarie udspillede sig under inflationskrisen.

I løbet af krisen gik lønmodtagerne nemlig glip af to års reallønsfremgang, lyder det fra Erik Bjørsted.

– Den gennemsnitlige realløn blandt de privatansatte er i dag cirka 0,8 procent højere end for tre år siden, så lønmodtagerne har ikke spundet guld.

– Normalt har lønmodtagerne en reallønsfremgang på lidt over én procent om året. Altså ville reallønnen normalt være omkring tre procent højere i dag end for tre år siden.

– Derfor er lønmodtagerne gået glip af mere end to års reallønsfremgang.

/ritzau