De Konservative anbefaler i deres 2030-plan at skære kraftigt i dagpengene.

Dels ved at afskaffe de første tre måneders tillæg til dagpengene. Dels ved at fastholde den mindre-regulering, der gør, at dagpengesatsen vokser langsommere end lønningerne.

Det er stærkt bekymrende, at én af landets statsministerkandidater går til valg på at skære i dagpengene

LIZETTE RISGAARD

Hvis de Konservatives plan bliver vedtaget, vil det sende dagpengene på en decideret katastrofekurs. Sådan lyder advarslen fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som har regnet på udspillet.

Forslag skærer 1000 kr. af nuværende sats for dagpenge

Forslaget om mindre-regulering vil skære 1.000 kr. af den nuværende dagpengesats.

Det svarer til, at a-kassemedlemmerne gennemsnitligt kun vil få 42 procent af deres tidligere løn. Og ca. 400.000 kun vil få en tredjedel af den løn, de havde.

Afskaffelsen af mindre-regulering og det forhøjede dagpengetillæg er ellers vedtaget af den nuværende regering og et politisk flertal med virkning fra den 1. oktober 2023.

Men sådan skal det ikke gå, hvis det står til Søren Pape Poulsen og de Konservative. Formand for FH, Lizette Risgaard, advarer kraftigt imod de Konservatives forslag.

”Det er stærkt bekymrende, at én af landets statsministerkandidater går til valg på at skære i dagpengene.

Jeg forventer af den kommende statsminister, at han eller hun står vagt om den danske model, og det gør man altså ikke ved at sende dagpengeforsikringen på katastrofekurs,” siger Lizette Risgaard og fortsætter:

Bedre dækning giver mere tryghed

”Den enkelte får mere tryghed med en bedre dagpengedækning, hvis de bliver ledige. Samtidig har virksomhederne glæde af, at de fortsat let kan hyre og fyre, at lønmodtagerne er omstillingsparate og tør skifte job.

Med Konservatives forslag risikerer vi, at flere melder sig ud af a-kassen, hvilket vil underminere det trygge og fleksible arbejdsmarked, som vi ellers er så stolte af”, siger hun.

FH har netop foreslået en fremrykning af dagpengetillægget, så det allerede får virkning fra den 1. januar 2023. Det skyldes, at rådighedsbeløbet for dagpengemodtagere i mellemtiden er blevet 1.000 kroner mindre om måneden på grund af den stigende inflation.

Læs analyse med tal og fakta: Fortsat mindre-regulering vil sende dagpengene på katastrofekurs