På tirsdag den 2. august træder den nye barselsordning i kraft, og det betyder blandt andet, at fædre fremover har 11 ugers øremærket barsel.

Søren Grøn er på barsel med sin datter Josefine. Jobbet som lokalformand for 3F i Høje-Taastrup er midlertidigt skiftet ud med bleer, gyngeture og middagslure.

Men kun til Josefine.

”Hvis man tror, barsel er ren afslapning, så tager man fejl. Det er en travl hverdag med sådan en lille ny,” fortæller han.

På tirsdag den 2. august træder den nye barselsordning i kraft. Det får ikke nogen betydning for Søren Grøn, da Josefine jo er født inden da. Men han er glad på vegne af de mænd, der nu får øremærket barsel.

”Nogle vil måske se det som en slags tvang, men jeg synes tværtimod, det har været en gave at gå hjemme med mit barn i tre måneder. Man kan virkelig mærke udviklingen, og det giver meget at kunne knytte de bånd,” siger han.

Søren Grøn opfordrer alle nybagte fædre til at benytte muligheden for at knytte bånd med sit barn.

Kulturchok

Michael Johannesen er indkøbsassistent på en arbejdsplads, hvor der ifølge Michael ikke er den store tradition for, at mænd holder lang barsel.

”Jeg tror da nok, jeg gav lidt af et kulturchok, da jeg afleverede en barselsplan, der gik fra start maj til midt i september med fuld barsel,” fortæller han.

De nye regler betyder blandt andet, at en far har 11 ugers barsel, som ikke kan overføres til moren. Michael Johannesen håber, at det vil betyde, at flere mænd vil tage barsel, da orloven ellers vil frafalde.

”Jeg synes, det er fedt, der sker noget på det her område, for det trænger det til. Det er jo ikke 1950’erne længere. Jeg hører tit om fædre, der fortryder, de ikke var mere inde over, da børnene var mindre,” siger han.

Hav styr på rettighederne

De nye regler gælder for alle, der bliver forældre efter 2. august. Men foruden reglerne fra det offentlige kan der også stå meget i ens overenskomst, der kan have stor betydning for barslen. For eksempel, om man har fuld løn under barsel.

”Et godt råd, jeg vil give til andre mænd, er at have styr på rettighederne, inden man skal ind og snakke med chefen. Den snak, hvor man vil kræve en masse barsel, kan sikkert være grænseoverskridende for mange. Så det er godt at have helt styr på det inden,” fortæller Søren Grøn.

Men selvom det kan være en hård samtale, særligt på visse typer af arbejdspladser, hvor der ikke er kultur for mænd på barsel, er opfordringen krystalklar fra Michael Johannesen:

”Jeg vil sige: Gør det dog! Hvad er det værste, der kan ske? At man får et bedre forhold til sit barn?”

Du kan læse meget mere om de nye barselsregler på fho.dk. Og når du har styr på dem, kan du prøve kræfter med vores quiz.