Siden den russiske invasion af Ukraine den 24. februar bliver den humanitære situation konstant forværret, mens krigen skrider frem, og de menneskelige og materielle tab stiger.

Huse og infrastruktur er ødelagt, og tusinder af internt fordrevne bevæger sig rundt i landet.

Jeg er glad for og stolt af at Danmark og fagbevægelsen kan yde konkret, solidarisk støtte til de mange fordrevne ukrainere. De har mistet familiemedlemmer, arbejde, husly, ja selv deres land

Bente Sorgenfrey

Fagbevægelsens udviklings- og bistandsorganisation, Ulandssekretariatet, har sammen med 3F fået støtte fra den danske stat til at hjælpe nogle af disse flygtninge med husly, mad og andre fornødenheder.

Det sker gennem et allerede etableret samarbejde med fagbevægelsen i den ukrainske hovedorganisation FPU (Federation of Trade Unions of Ukraine).

FPU ejer en række faciliteter, blandt andet 18 feriecentre og andre bygninger i den vestlige del af Ukraine, som med den danske støtte bliver anvendt til flygtningecentre.

Siden den 1. marts har over 3.000 kvinder, børn og ældre opholdt sig i disse midlertidige flygtningelejre. De internt fordrevne får husly, mad og andre fornødenheder, og med den danske støtte på 3,9 millioner kroner kan dette humanitære arbejde fortsætte.

Støtten går blandt andet til mad og tøj og til midlertidige job til arbejdstagere, der har mistet deres arbejde på grund af krigen. Halvdelen af Ukraines arbejdere har ikke fået løn i februar måned.

Den danske støtte viser også, at det lange, mangeårige udviklingssamarbejde mellem fagbevægelsen på tværs af grænser danner et fundament for en akut humanitær indsats.

Bente Sorgenfrey

Næstformand for FH og formand for Ulandssekretariatet, Bente Sorgenfrey, siger:

Jeg er glad for og stolt af at Danmark og fagbevægelsen kan yde konkret, solidarisk støtte til de mange fordrevne ukrainere. De har mistet familiemedlemmer, arbejde, husly, ja selv deres land.

Den danske støtte viser også, at det lange, mangeårige udviklingssamarbejde mellem fagbevægelsen på tværs af grænser danner et fundament for en akut humanitær indsats.

Ulandssekretariatet og 3F har mange års erfaring med samarbejde med fagbevægelsen i udviklingslande gennem den danske udviklingsbistand og naboskabsprogrammerne, som varetages af Danida og udenrigsministeriet.

Støtten er en del af puljen på 100 millioner, som udviklingsminister Flemming Møller Mortensen lancerede forleden. Puljen skal anvendes af i alt 12 danske civilsamfundsorganisationer, og altså deriblandt fagbevægelsen.