Mette Frederiksen, statsminister i den nye SVM-regering, har for kort tid siden holdt årets nytårstale fra Marienborg.

– Der er mange flotte ord i talen. Men mest af alt er det en gentagelse af det, der blev sagt ved præsentationen af regeringsgrundlaget i december måned. Jeg savner konkrete tiltag til de fremlagte prioriteringer af fx sundhedsområdet, uddannelserne og for de 45.000 unge uden uddannelse og job, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

I talen nævnte Mette Frederiksen endnu engang forslaget om at afskaffe Store Bededag, hvilket har fået alarmklokkerne til at ringe i fagbevægelsen.

Det er paradoksalt, at man vil fjerne en helligdag for at skaffe flere penge til forsvaret samtidig med, at man vil dele skattelettelser ud for milliarder!

Lizette Risgaard

– Den nye regering vil tage en helligdag fra lønmodtagerne for at fremrykke investeringer i forsvaret. Jeg forstår godt, at forsvaret skal opprioriteres, men jeg forstår ikke, at det ensidigt skal være de danske lønmodtagere, der skal betale for det. Det var en dårlig idé i regeringsgrundlaget, og den bliver ikke bedre af at blive gentaget i nytårstalen, siger Lizette Risgaard og fortsætter:

– Det er paradoksalt, at man vil fjerne en helligdag for at skaffe flere penge til forsvaret samtidig med, at man vil dele skattelettelser ud for milliarder. Det hænger simpelthen ikke sammen. Og derfor mener jeg, at man i stedet burde droppe de skattelettelser, som giver den største skattelettelse til dem, der i forvejen tjener mest. 

Dog vil Lizette Risgaard gerne kvittere for statsministerens fokus på behovet for flere faglærte og værdien af godt håndværk, investeringer i velfærdssamfundet samt ambitionerne om et klimaneutralt Danmark i 2045 og deraf flere grønne arbejdspladser og flere efter- og videreuddannede lønmodtagere i den grønne omstilling. 

Endelig lægger Lizette Risgaard op til trepartsforhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter efter forårets overenskomstforhandlinger for at få løst de presserende samfundsmæssige udfordringer.

Jeg vil fortsat opfordre til, at vi – regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen – sætter os sammen ved forhandlingsbordet for at få løst de udfordringer, vi ser ind i i 2023 og frem.

Lizette Risgaard

– Jeg vil fortsat opfordre til, at vi – regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen – sætter os sammen ved forhandlingsbordet for at få løst de udfordringer, vi ser ind i i 2023 og frem.

Vi skal blandt andet have forbedret og udviklet både professionsuddannelserne og erhvervsuddannelserne, og vi skal have en national handlingsplan for vores særdeles udfordrede sundhedssystem, siger Lizette Risgaard.