Hvis nogen skulle være i tvivl: Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne siger rungende nej tak til, at politikerne indfører en lovbestemt mindsteløn.

Budskabet blev kraftigt understreget igen i dag af Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation – nemlig på Lønmodtagernes Topmøde 2019 i KB Hallen.

Hvis Folketinget vedtager vores forslag og indfører et effektivt kontrolsystem, så har vi en løsning, på et særligt problem – uden at vi behøver at gå ind og røre ved den danske model. Nu ligger bolden hos dig- i Folketinget

Lizette Risgaard, Formand i FH

Her gentog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også sin holdning om, at en lovbestemt mindsteløn kan være nødvendig i nogle sektorer – eksempelvis transportsektoren

Bolden ligger hos politikerne nu

Den nødvendighed afviste Lizette Risgaard. Hun henviste til, at DA og FH netop sammen har foreslået politikerne, at der indføres en særlig kontrol for transportsektoren, hvor der er specielle problemer med underbetaling og dårlige arbejdsforhold.

Forslaget går ud på, at udenlandske transportfirmaer skal dokumentere, at deres chauffører får en løn, der svarer til danske vilkår, når de kører i Danmark. Forslaget er netop afsendt til beskæftigelsesministeren.

Læs også: Den danske model er i god form

”Hvis Folketinget vedtager vores forslag og samtidigt indfører et effektivt kontrolsystem, så har vi en løsning, på et særligt problem – uden at vi behøver at gå ind og røre ved den danske model. Nu ligger bolden hos dig – i Folketinget,” sagde Lizette Risgaard.

Fat i plattenslagerne

FH-formanden pointerede også, at EU-parlamentet lige har vedtaget en vejpakke med nye regler for fair transport og mindre social dumping.

”Her ser jeg hellere, at du lægger kræfterne i og får penge afsat til en fortsat og intensiveret indsats – det tjener sig hjem mange gange. Det er det, der er brug for fra jer politikere. Så vi får fat i alle plattenslagerne, der udkonkurrerer lovlydige virksomheder og presser medarbejderes løn til et uanstændigt niveau”, sagde Lizette Risgaard til statsministeren.

Hun understregede, at arbejdsgiverne og lønmodtagerne også her er 100 procent enige.

Vi har en samfundskontrakt

FH-formanden understregede, at det afgørende netop er at bevare den danske model uden politisk indblanding.

”Vi har en hær af lønmodtagere, som har taget JA-hatten på: De er villige til at opkvalificere sig, de er ikke bange for at skifte job. Og et meget stort flertal mener, at teknologi påvirker deres arbejdsliv positivt. Det skyldes alt sammen, at vi har en samfundskontrakt i form af den danske model, som spiller sammen med folketinget. Og det ser hverken arbejdsgiverne eller vi i fagbevægelsen nogen grund til at pille ved,” fastslog Lizette Risgaard på topmødet.

Ny fond med milliardmuskler

Hovedtemaet for topmødet var et katalog med forslag til, hvordan den danske stat skal investere i samfundet.Centralt er forslaget om en fond med to-cifrede milliardmuskler.

Læs også: Staten skal investeret milliarder i ny teknologi og morgendagens løsninger

Mødet foregår i KB Hallen i København med deltagelse af en bred kreds af nationale beslutningstagere og meningsdannere fra lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer og de politiske partier.