I vinteren 2021 blev kroatiske Marinko Gagulic udsat for en alvorlig arbejdsulykke på en NCC-byggeplads.

Den erfarne kroatiske arbejder fik smadret en finger under betonelementer.

Fingeren blev senere bortopereret, og 58-årige Marinko står i dag tilbage med en følelse af dyb uretfærdighed, efter han både har mistet fingeren og jobbet.

Jeg føler mig udnyttet. Min finger er væk, den kommer ikke tilbage!

Marinko Gagulic

“Jeg føler mig udnyttet. Min finger er væk, den kommer ikke tilbage.

Jeg var loyal over for firmaet, jeg tog overarbejde, når de bad om det, jeg fik aldrig klager og brokkede mig aldrig. Og så er det sådan her, de behandler mig.

De pressede mig, selvom jeg var påvirket af medicin og stadig ikke havde forstået, hvad der var sket med mig”, forklarer Marinko Gagulic til Fagbladet 3F.

Onsdag fik Marinko amputeret sin finger – torsdag ville NCC have ham på arbejde igen

Chefer i den store entreprenørvirksomhed NCC forsøgte i flere dage at få en kroatisk bygningsarbejder tilbage på arbejdet, selvom han havde mistet sin finger i en alvorlig arbejdsulykke

LÆS MERE på Fagbladet3F.dk

Han havde en vigtig rolle som sjakbajs for en gruppe kroatiske arbejdere på NCC-byggepladsen. Men efter fire måneders sygemelding blev han opsagt.

Ulykken har taget hårdt på Marinko. Han er stadig mentalt påvirket af den voldsomme ulykke og har fantomsmerter i fingeren, han har mistet.

Marinkos fagforening 3F valgte sammen med hovedorganisationen FH at rejse sagen i Arbejdsretten.

“Vi mener, at NCC som arbejdsgiver har misbrugt sin ledelsesret i strid med Hovedaftalen ved at have bedt Marinko Gagulic om at møde ind til en rekonstruktion dagen efter ulykken og ved kort tid efter ulykken flere gange at have spurgt ham om, hvornår han kunne komme tilbage på arbejde,” forklarer advokat Lene Casadepax fra FH.

Presser Marinko tilbage

Marinko lå på hospitalet i en døs af morfin og smerter, da han blev ringet op af sin leder flere gange. Det ender med, at Marinkos søn kører ham til en rekonstruktion af ulykken på byggepladsen og må oversætte undervejs.

Vi mener i 3F og FH helt klart, at NCC har lagt et utilbørligt pres på Marinko for at få ham til at møde op til en rekonstruktion dagen efter ulykken

Lene Casadepax, advokat i FH

Men Arbejdsretten fastslår i en dom, at NCC gerne måtte indkalde Marinko til en rekonstruktion dagen efter.

“Vi mener i 3F og FH helt klart, at NCC har lagt et utilbørligt pres på Marinko for at få ham til at møde op til en rekonstruktion dagen efter ulykken. De har forsøgt at presse Marinko til at tilbage på arbejde, selv om han ikke var i stand til det,” siger advokat Lene Casadepax.

Sagen er tabt i Arbejdsretten, men nu afventer Marinko afgørelsen i en arbejdsskadesag og en mulig erstatning herefter.

Sagen kort

  • Den 17. november 2021 kom kroatiske Marinko Gagulic ud for en voldsom arbejdsskade, hvor hans pegefinger kom i klemme og endte med at blive amputeret.
  • Han kom hjem fra hospitalet sent om aftenen og blev af sin arbejdsgiver NCC via telefon indkaldt til rekonstruktion dagen efter ulykken. Det skete under 20 timer efter ulykken og 7 timer efter, han blev udskrevet fra hospitalet.
  • Marinko var stærkt medicineret mod smerter. Han forstod ikke indholdet af samtalen med sin chef og taler kun en smule tysk.
  • NCC gjorde gældende, at de ikke vidste, at han havde fået amputeret fingeren, da de indkaldte ham til rekonstruktionen. NCC fremlagde i Arbejdsretten en video af rekonstruktionen. Marinkos søn havde taget fri fra sit arbejde for at køre faderen til rekonstruktionen. Sønnen fortalte i retten, at han fortalte NCC, at faderen var meget syg og dårlig og havde fået amputeret en finger. Sønnen forklarede, at han var underlagt et pres for at få sin far til at møde op.
  • Efter rekonstruktionen sad de i en skurvogn og talte om, hvorvidt Marinko kunne komme og udføre skånearbejde og en leder mente, at Marinko ”jo bare kunne få en pose over hånden”. Dette blev bekræftet af arbejdsgiver i et mæglingsmøde.