For et par uger siden skrev KRIFA, Det Faglige Hus og Arbejdsgiverforeningen KA (herefter samlet nævnt som de gule foreninger) i Avisen Danmark, at vi i fagbevægelsen minder om den reaktionære Hr. Schwann fra Matador, der nægter at se i øjnene, at Damernes Magasin er blevet overhalet af bedre og billigere produkter.
Jeg kan godt lide Matador, og Hr. Schwann er en sjov karakter, men kritikken fra de tre afsendere er helt ved siden af skiven.
Igen skal vi høre, at selve demokratiet lider, fordi de gule fagforeninger og deres arbejdsgiverforening ikke bliver inviteret til trepartsforhandlinger, men det er der faktisk en temmelig god grund til.
Nærheden gør hele forskellen
Det absolut vigtigste for FH-fagbevægelsen er gode arbejdsliv for lønmodtagerne. Det leverer vi først og fremmest gennem faglig forankring og overenskomsterne, som er aftalerne mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, der fastlægger løn- og arbejdsvilkår.
Når du som lønmodtager holder en feriefridag, får lønstigning, løn under sygdom, arbejdsmarkedspension og alle de andre rettigheder, som vi efterhånden tager for givet, så er det fordi, at de står nedskrevet i overenskomsterne.
Overenskomster forhandlet af fagforeningerne under FH dækker stort set hele det danske arbejdsmarked – mens de gule fagforeninger stort set ingen tegner.
Fagforeninger under FH har tillidsrepræsentanter lokalt på tusindvis af danske arbejdspladser, som hjælper kollegerne og sørger for et godt og fair samarbejde med arbejdsgiverne.
Fagforeningerne går hele vejen for dig
Tillidsrepræsentanterne kender dit fag indgående og kan levere uundværlige bidrag, når det kommer til udvikling af arbejdspladsen, uddannelsesforløb og meget mere.
Derfor er der i FH’s fagforeninger et fællesskab om det fag og de arbejdspladser, medlemmerne arbejder på. Den kristelige Fagbevægelse (Krifa) og Det Faglige Hus har ikke tillidsrepræsentanter, ikke den samme lokale viden, og derfor heller den samme faglighed med i fællesskabet.
Og hvis en arbejdsgiver forsøger at undgå ordnede arbejdsvilkår ved ikke at ville indgå en overenskomst, så er fagforeningerne under FH klar til at gå hele vejen for dig og om nødvendigt sikre de ansatte en overenskomst via faglig konflikt.
Det hverken kan eller vil Krifa og Det Faglige Hus.
Det er værd at nævne, at retten til konflikt – enten strejke eller lockout – er den hammer, der tvinger både arbejdstagere og arbejdsgivere til lange nætter ved forhandlingsbordene for at blive enige. Ingen ønsker konflikten, men du er nødt til at have muligheden i redskabskassen.
Du skal være på byggepladsen for at bygge et hus
Med andre ord er det fagforeningerne under FH – ikke Krifa eller Det Faglige Hus – der skaber ordentlige løn- og arbejdsforhold i Danmark. Det er derfor, det er relevant at invitere os i FH – og ikke Krifa eller Det Faglige Hus – til trepartsforhandlinger.
Vi er ikke inviteret, fordi FH repræsenterer over en million lønmodtagere.
Vi er inviterede, fordi det er os i FH, der kender arbejdsmarkedet både i bredden og i dybden og gennem overenskomsterne kan føre samfundsforandringer ud i livet.
Man kan sammenligne det lidt med at bygge et hus. Det er nemlig ikke nok at tegne huset og planlægge, hvordan det skal se ud. Det er bl.a. det, vi gør i trepartsforhandlingerne.
Man skal også ud på byggepladsen og støbe fundamentet, lægge mursten, trække el og i øvrigt få alle de andre dele af et hus sat sammen på en god måde. Det er det, vi gør i overenskomsterne og gennem vores mange FH tillidsvalgte.
Hvad er det de vil bringe til bordet?
De gule foreninger vil meget gerne være med til at bestemme, hvordan huset skal se ud, men når det praktisk arbejde skal udføres, møder de ikke op på byggepladsen, for de har ingen håndværkere, der kan løfte opgaven.
Det er ærligt talt til svært at have respekt for.
Specielt fordi vi mangler at høre, hvordan de egentlig synes, at huset skal se ud?
Hvad er det, de vil bringe til bordet?
Udover mere lovgivning på arbejdsmarked, herunder lovbestemt mindsteløn. Begge dele taler imod den danske arbejdsmarkedsmodel.
Du får, hvad du betaler for
Du kan ikke bygge en fagforening ved at have et hold jurister siddende i det ene rum og et hold telefonsælgere siddende i det andet.
Du er nødt til at være ude på byggepladsen – både i overført betydning som i eksemplet ovenfor, men også helt konkret.
Man er nødt til at have et indgående kendskab til de danske arbejdspladser, hvis man skal lave overenskomster, som både giver fremgang for lønmodtagerne og man kan blive enige om med arbejdsgiverne. Og det er netop derfor, at vores stemme bliver hørt.
Så når de gule foreninger siger, at de traditionelle overenskomstbærende fagforeninger er blevet overhalet af ’bedre og billigere’ tilbud, så rammer de forbi skiven.
FH-fagbevægelsen kan både indgå aftaler og levere resultater. De gule organisationer kan ingen af delene. Krifa og Det Faglige Hus sælger et billigere produkt, men som på alle andre frie markeder får man kun, hvad man betaler for.
Indlægget er bragt i Avisen Danmark 01.10.24