Arbejdsretten afgjorde i juli 2024, at tre polske vikarer var blevet snydt for halvdelen af den løn, som de var berettigede til, mens de arbejdede for vikarbureauet Goskov på Møllegårdens Planteskole.
Dommen pålægger GoSkov at betale i alt 855.000 kroner til de tre vikarer, hvoraf den ene, Michal Zuchowski, alene er tilkendt hele 420.000 kroner.
Men Goskov er løbet fra regningen. Michal Zuchowski og hans to kolleger venter fortsat på at få udbetalt den løn, som de er blevet snydt for.
Grov underbetaling
Sagen udspringer af en ældre og omfattende sag om overenskomstomgåelse på Møllegårdens Planteskole på Midtfyn.
Arbejdsretten fastslog tilbage i december 2022, at polske arbejdere fra firmaet Goskov i 2019 reelt var udlejet som vikarer til den overenskomstdækkede planteskole Møllegården og ikke arbejdede i entreprise, som planteskolen påstod.
LÆS OGSÅ: Efter millionbøde: Nu skal dansk firma betale erstatning til tre 3F’ere
Efter planteskolens overenskomst skulle planteskolen derfor have sørget for, at de polske vikarer fik den løn, som fulgte af overenskomsten – og ikke de 70-80 kroner i timen før skat, som deres ansættelseskontrakter med GoSkov angav.
Arbejdsretten idømte derfor Møllegårdens Planteskole en historisk bod på tre millioner kroner for brud på overenskomsten.
Yderligere krav om efterbetaling af løn
Efter dommen i december 2022 anlagde 3F Østfyn en ny sag ved Arbejdsretten – denne gang mod vikarbureauet GoSkov med krav om efterbetaling af den løn, som vikarerne var blevet snydt for. Efter vikarloven havde vikarerne nemlig ret til aflønning efter planteskolens overenskomst, og Arbejdsretten endte derfor med at dømme Goskov til at betale i alt 855.000 kroner plus renter til de tre polske vikarer.
Beløbet dækker over 700.000 kroner i manglende løn samt godtgørelse for mangelfulde ansættelsesbeviser og krænkelse af princippet om ligebehandling i vikarloven.
På trods af den klokkeklare dom har Michal og hans to kolleger endnu ikke set så meget som en krone af det skyldige beløb.
3F kæmper videre
Michal Zuchowski sidder nu tilbage i Polen og frygter, at han aldrig får de penge, han har ret til. Han beskriver sin frustration og skuffelse i en e-mail til Fagbladet 3F:
”Livet siger mig, at vi ingen penge får. Det er jeg meget ked af.”
Udtalelsen afspejler den følelse af dyb skuffelse og svigt, som udenlandske arbejdstagere oplever, når deres rettigheder ikke bliver respekteret, selv efter en dom er afsagt.
Faglig sekretær Hanne Pedersen fra 3F Østfyn forsikrer, at 3F vil gøre alt, hvad der står i deres magt, for at få Goskov til at betale det skyldige beløb til de tre medlemmer
Principiel dom
Sagen mod GoSkov er den første, hvor Arbejdsretten har behandlet vikarers individuelle lønkrav efter vikarloven.
Sagen er også principiel, fordi det både er lykkedes at få brugervirksomheden (Møllegårdens Planteskole) og vikarbureauet (GoSkov) dømt for det samme forhold.
I den første dom i 2022 bliver brugervirksomheden idømt en bod på 3 millioner kroner for at omgå virksomhedens overenskomst/vikarprotokollat, og nu er vikarbureauet både blevet dømt til at efterbetale vikarerne den manglende løn efter vikarloven og betale godtgørelse for krænkelse af vikarlovens ligebehandlingsprincip.
”Det er vigtigt, at det hverken kan betale sig for vikarbureauet eller brugervirksomheden at omgå de regler, der gælder for vikarer,” udtaler Flemming Grønsund.
Men sagen er også principiel, fordi den viser, at et vikarbureau ikke kan omgå vikarloven ved at indsætte en anden virksomhed som mellemled, der (på papiret) har kontakten til brugervirksomheden.
Endelig er sagen principiel, fordi der bliver idømt relativt høje godtgørelser, og Arbejdsretten tillægger det vægt, at der er tale om udenlandsk arbejdskraft uden kendskab til danske regler.
Begge sager blev ført af FH på vegne af 3F.
FH: Svindelfirmaer skal mærke hammeren falde
Social dumping og usle arbejdsforhold for udenlandske lønmodtagere er desværre fortsat udbredt inden for flere brancher.
De kommunale kontrolindsatser mod social dumping har i deres risikobaserede tilsyn afsløret overtrædelser i op mod 79 % af de kontrollerede sager.
Det sætter en tyk streg under, at der er alvorlige problemer med systematisk underbetaling og urimelige arbejdsvilkår for alt for mange udenlandske arbejdstagere i Danmark.
Flemming Grønsund, næstformand i FH, udtaler:
”Udenlandske arbejdstagere i Danmark skal have de samme vilkår som danske arbejdstagere!
LÆS OGSÅ: Stor planteskole skal betale millionbeløb i principsag
Det er vigtigt at lyssky firmaer, der ikke overholder spillereglerne på det danske arbejdsmarked, bliver afsløret og får at føle, at det får alvorlige konsekvenser at omgå reglerne.
Det må aldrig kunne betale sig at dumpe lønnen og arbejdsvilkårene.”
Goskov indgår i PF-gruppen, der leverer underbetalt udenlandsk arbejdskraft til danske gartnerier og planteskoler.
Fakta om Goskov
- PF Gruppen: En gruppe af virksomheder, der leverer underbetalt, udenlandsk arbejdskraft til danske gartnerier og planteskoler. Virksomheder i PF Gruppen har flere gange overtrådt arbejdsmiljøloven, men er ofte sluppet uden straf. Virksomhederne er helt eller delvist ejet og kontrolleret af den samme person.
- Goskov ApS: Et af selskaberne i PF Gruppen. Har modtaget påbud fra Arbejdstilsynet for farlige arbejdsforhold og har fået bøder for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven, inklusive en ulykke, hvor en medarbejder kom alvorligt til skade.
- Ejermand: Przemyslaw Teclaw, bosiddende i Polen, ejer enten helt eller delvist selskaberne i PF Gruppen. Han hævder, at virksomheden opererer i overensstemmelse med dansk lov, men har ikke reageret på Fagbladet 3F’s henvendelser om de konstaterede lovbrud.
- Goskov har via en advokat nægtet at efterleve dommen om efterbetaling og godtgørelser til de tre 3F’ere
- Tidligere sager: Goskov ApS fik i 2019 et påbud og en bøde for farlige arbejdsforhold, hvor medarbejdere løftede tunge hækplanter forkert. En anden virksomhed i PF Gruppen, PF Entreprise ApS, blev i 2016 bødestraffet for en ulykke, hvor en medarbejder blev skadet af en motorsav.