Den er blevet kaldt både ”Tinder for social dumping” og fremhævet som en af nøglerne til at løse manglen på kvalificeret arbejdskraft i EU. Nu skal Europa-Parlamentet forhandle med Rådet om en EU-talentpulje.

Talentpuljen er kort fortalt en platform, der skal gøre det nemmere for arbejdsgivere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU inden for områder, hvor der er mangel.

Udover at være et bindeled mellem arbejdsgiver og arbejdstager indeholder puljen også forslag om at fremskynde behandlingen af arbejdstilladelser for arbejdstagere rekrutteret gennem platformen.

I sidste uge vedtog Parlamentets retsudvalg et forslag til talentpuljen efter at have modtaget ændringsforslag fra beskæftigelsesudvalget.

Ændringsforslagene skulle blandt andet øge inddragelsen af arbejdsmarkedets parter, fremme den sociale dialog, forebygge misbrug af puljen til at omgå strejker, samt sikre større gennemsigtighed om arbejdsforhold.

FH: Stor bekymring

Mange af de gode ændringsforslag, som blev forhandlet af den danske socialdemokrat Marianne Vind, blev dog forkastet af parlamentets retsudvalg. Det vækker stor bekymring hos FH.

FH støtter lovlig migration og anerkender behovet for at adressere den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft, som EU oplever lige nu.

FH mener dog ikke, at talentpuljen adresserer roden til manglen – nemlig utilstrækkelige investeringer i erhvervsuddannelser og kompetenceudvikling, samt ringe arbejdsvilkår og lønninger.

Derudover er FH bekymret over, at forslaget ikke inddrager arbejdsmarkedets parter i vurderingen af arbejdsmarkedets behov for kvalificeret arbejdskraft.

Ligeledes beskytter forslaget ikke i tilstrækkelig grad lønmodtagerne mod misbrug, hvilket risikerer at forværre de allerede eksisterende problemer med udnyttelse af arbejdskraft fra tredjelande.

Misbrug og dårlige vilkår

Borgere, der kommer fra tredjelande, er ofte mere udsatte på de europæiske arbejdsmarkeder.

En ny undersøgelse foretaget af Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed (ELA) peger på, at tredjelandsborgere misbruges gennem udstationeringer fra postkasse firmaer, hvor de udsættes for lave lønninger, dårlige vilkår, risiko for indrejseforbud og ubetalt overarbejde. 

De er også oftere på deltid, i tidsbegrænsede stillinger og har en højere risiko for fattigdom og social eksklusion. Det viser tal fra Europa-Kommissionens årlige mobilitetsrapport.

Undersøgelserne viser desværre de faktiske forhold for disse arbejdstagere, derfor er det endnu mere trist, at retsudvalget i Parlamentet ikke gør mere for at undgå en forværring af de nuværende problemer.

Næste skridt for talentpuljen bliver en gennemgang i det samlede Europa-Parlament, når de mødes til plenarsamling i Strasbourg i april.

Danmark ikke omfattet

Hvis forslaget ikke bliver udfordret, går trilogforhandlingerne om en endelig vedtagelse i gang.

I sidste ende vil det være op til medlemsstaterne selv, om de vil deltage i talentpuljen. Danmark vil som udgangspunkt ikke blive omfattet på grund af det danske forbehold på det retslige område.