Arbejdsmarkedets parter på europæisk plan (ETUC og BusinessEurope) fik i Europa-Kommissionens arbejdsprogram for 2025 et løftet om i højere grad at blive hørt på politiske områder, som har relevans for lønmodtagere og arbejdsgivere.
Det løfte blev den 5. marts stadfæstet, da arbejdsmarkedets parter og Kommissionen efter længerevarende forhandlinger underskrev en pagt for styrkelse af den Europæiske Sociale Dialog – dialogen mellem parterne på EU-plan.
Flemming H. Grønsund, næstformand i FH:
”Jeg er glad for, at det er lykkedes at komme i mål med en aftale mellem Kommissionen og arbejdsmarkedets parter på EU-plan om at fremme og styrke den sociale dialog i EU.
Forhåbentlig kan det blive startskuddet til at få udarbejdet et ambitiøst arbejdsprogram mellem parterne. Det er altid bedst, hvis de der har udfordringerne helt inde på livet, kan udarbejde forslagene til, hvordan de løses.
Det er også helt i overensstemmelse med den måde, vi gør tingene på i Danmark, at parterne forhandler sig til rette.”

Europa-Kommissionen forpligter sig til:
- Udnævnelse af en ambassadør for europæisk social dialog. Ambassadøren vil fremme høringer af arbejdsmarkedets parter.
- Samarbejde med parterne om en køreplan for kvalitetsjobs i 2025.
- Inddrage parternes prioriteter i udarbejdelsen af Kommissionens arbejdsprogrammer.
- Konsultere parterne på politiske områder, der har relevans for dem.
Pagten styrker den sociale dialog og arbejdsmarkedets parters, rolle og mulighed for at forme arbejdsmarkeds-, beskæftigelses- og socialpolitikken i EU.
Det er en langsigtet ramme, som udvider høringen af arbejdsmarkedets parter på nye politiske områder så som klimaomstilling, der påvirker arbejdstagerne.
I pagten forpligter Kommissionen sig til at støtte den sociale dialog politisk, finansielt og administrativt.
En sejr for lønmodtagerne
Kommissionen fik skarp kritik for at tilsidesætte lønmodtagernes rettigheder, da de fremlagde deres arbejdsprogram for 2025.
Den sociale pagt er derfor en sejr for lønmodtagerne i en politisk turbulent tid, hvor lønmodtagernes rettigheder risikerer at blive glemt.
Ursula von der Leyen, formand for Kommissionen, mener stadig, at den sociale dialog har en plads i et turbulent Europa:
”I en verden i forandring skal Europa også ændre sig. Men når teknologier skifter, når industrier udvikler sig, er det vores sociale dialog, der sikrer retfærdighed og bæredygtig succes.”
Lønmodtagerne var repræsenteret af den europæiske fagbevægelses generalsekretær Esther Lynch (ETUC), som mener at social dialog er mere vigtig end nogensinde før:
”Denne Pagt for Europæisk Social Dialog er vores fælles forpligtelse til at styrke inddragelsen af fagforeninger på et tidspunkt, hvor arbejdstagernes stemmer er vigtigere end nogensinde før.”