EU er siden sin oprettelse i 1958 gået fra at bestå af seks medlemslande til i dag at bestå af 27 lande.
Den store østudvidelse i 2004, hvor 10 Østeuropæiske lande blev medlem af EU, er den hidtil største udvidelse i EU’s historie. I 2007 kom turen til Bulgarien og Rumænien, og i 2013 blev Kroatien medlem.
I dag er der en række lande, der gerne vil være medlem af EU.
EU har anerkendt Albanien, Bosnien-Hercegovina, Georgien, Moldova, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Ukraine og Tyrkiet som kandidatlande til EU-medlemskab, men optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet har været fastfrosset siden 2018.
Politiske og økonomiske krav
For at et land kan blive optaget i EU skal det bl.a. opfylde en lang række politiske og økonomiske krav. Et kommende medlemsland skal også have indarbejdet alle de regler og direktiver, som allerede gælder i EU, f.eks. arbejdsmiljøregler eller reglerne om ligeløn og ligebehandling.
På arbejdsmarkedsområdet er der krav om minimumsstandarder inden for arbejdsret, ligestilling, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen og bekæmpelse af forskelsbehandling. Der bliver også kigget på, om arbejdsmarkedets parter er tilstrækkeligt udviklet for at varetage deres ansvar i EU og nationalt plan.
Serbien halter bagud
Serbien, som er et af de lande, der gerne vil optages i EU, halter fortsat bagud på dette område. Det viser den årlige udvidelsesrapport, som Kommissionen netop har udarbejdet.
Den sociale dialog og inddragelsen af arbejdsmarkedets parter i den politiske udvikling i Serbien er fortsat svag. En ny lov om retten til at strejke mangler endnu at blive vedtaget, og der er ikke underskrevet nye sektoroverenskomster. Arbejdsmarkedets parter mangler også yderligere kapacitetsopbygning.
Der er en forventning om, at udvidelse kan blive et tema under det danske EU-formandskab i efteråret 2025.
For at blive optaget i EU skal et land:
- ligge i Europa
- leve op til EU’s politiske krav
- leve op til EU’s økonomiske krav