Sent tirsdag aften stillede børne-og undervisningsminister Mathias Tesfaye (S) sig sammen med forhandlingspartnere fra regeringen og SF og DF frem på et pressemøde og præsenterede den nye ungdomsuddannelsesreform, der som det vigtigste element indeholder en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse kaldet EPX, der åbner fra 2030.
EPX’en er et nybrud i det danske ungdomsuddannelseslandskab og skal kombinere praktisk og boglig undervisning. Uddannelsen forbereder unge på videreuddannelse – enten til en erhvervsuddannelse til fx tømrer, industritekniker osv. eller en erhvervs- eller professionsrettet videregående uddannelse fx til sygeplejerske, pædagog eller radiograf.
EPX-uddannelsen skal ligge sammen med de øvrige ungdomsuddannelser rundt om i hele landet – også uden for de større byer. Med reformen investeres samlet over 2 milliarder kroner mere end i dag i bedre og stærkere ungdomsuddannelser.
Ros til regeringen
FH’s formand, Morten Skov Christiansen glæder sig over den nye reform og den nye ungdomsuddannelse:
”Kæmpe ros til regeringen, SF og DF for at tage et vigtigt skridt i fornyelsen af vores ungdomsuddannelser! Alt for længe har unge stået med et umuligt valg: Enten et meget bogligt gymnasium eller en erhvervsuddannelse fx industriteknikere eller frisør lige efter 9. klasse.
Med den nye EPX får de unge en ny mulighed: En uddannelse, der kombinerer teori og praksis, og som giver dem tid til at finde deres vej – uden at lukke døre i uddannelsessystemet, hvis de skulle ændre mening undervejs.”
Da reformudspillet blev præsenteret, blev der lagt op til, at EPX’en kun skulle være toårig. FH har sammen med flere af sine medlemsorganisationer kæmpet hårdt for, at den almindelige vej mod professionsuddannelserne kræver tre år på EPX – og ikke kun to år, så de unge på den måde får et solidt fagligt grundlag.
EPX særlig sejr
”Det er en særlig sejr, at EPX’en bliver treårig for dem, der vil videre på en professionsuddannelse som pædagog, socialrådgiver eller radiograf. Det er helt afgørende for kvaliteten af den videregående uddannelse og for at gøre den mere attraktiv. Derfor har det været en vigtigt for FH at kæmpe netop denne kamp,” siger Morten Skov Christiansen.
Med skabelsen af EPX’en har det været særligt vigtigt at skabe et ungdomsmiljø for alle unge, uanset om man er bogligt eller praktisk orienteret.
EPX kan sikre, at unge ikke allerede som 16-årige fastlåses i deres efterfølgende uddannelsesvalg. EPX opbygges med stamklasser og nye faglinjer, og de unge skal så vælge valgfag, som kan pege i forskellige retninger, afhængigt af hvilke fag eleverne vælger.
”Jeg tror og håber, at EPX’en betyder, at færre unge vil opleve nederlag undervejs, og at flere vil få øjnene op for de erhvervs- og professionsrettede uddannelser, som vi har så hårdt brug for i vores samfund,” siger FH-formanden, som samtidig er glad for, at man stadig kan gå den direkte vej fra 9. klasse til en erhvervsuddannelse, og at de unge, som ikke består folkeskolens afgangseksamen, får udvidet deres uddannelsesmuligheder med forberedende grunduddannelse (FGU):
”Det har været vigtigt for FH, at unge, der ville gå den direkte vej fra 9. klasse til en erhvervsuddannelse, fortsat skulle have den mulighed. Derfor er jeg meget glad for, at det er blevet sådan i reformen. Unge er nemlig forskellige – og heldigvis for det!”
LÆS OGSÅ: Tre års EPX giver fornyet styrke og viden
Der er nu fem år til, at unge kan begynde på EPX rundt om i landet. Tiden skal nu bruges på at få sammensat en god og attraktiv ungdomsuddannelse.
”Vi glæder os i FH til samarbejdet om at gøre de flotte ord i aftalen til virkelighed for de unge!”
Du kan læse mere om den nye gymnasieuddannelse og den politiske aftale her.