Eurostats nye rapport præsenterer et udvalg af nøglestatistikker indenfor ligestilling og ikke-forskelsbehandling fordelt på fem områder: befolkning, sundhed, uddannelse, arbejdsmarked samt indkomsts- og levevilkår.

Rapporten viser, at der stadig er store udfordringer på tværs af EU. Fx er 21,4 % af befolkningen i risiko for fattigdom eller social udstødelse. Der er også store forbedringspotentialer, når det kommer til uddannelse, arbejdsmarkedet og ligestilling.

Mange unge i EU er hverken i beskæftigelse eller under uddannelse

I EU var 11,2 % af de unge i alderen 15 til 29 år hverken i beskæftigelse eller under uddannelse eller træning i 2023. Tallet varierer meget på tværs af EU. Rumænien, Italien og Grækenland er de lande med det højeste antal unge, der står udenfor uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.

I Danmark er der desværre også mange unge, der hverken har fået fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. I 2023 var 43.000 unge mellem 15-24 år hverken i uddannelse eller beskæftigelse.

Disse tal giver anledning til bekymring særligt set i lyset af virksomheders akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft. Også den demografiske udvikling med flere og flere ældre gør, at der er behov for omfattende tiltag for at få flere unge ind på arbejdsmarkedet eller en uddannelse i EU.

Store kønsforskelle på arbejdsmarkedet i EU

I rapporten kan man læse, at kønsforskellen mellem kvinder og mænd i beskæftigelse er blevet mindre de sidste 14 år. I 2009 var forskellen på 13,4 procentpoint, mens den i 2023 var faldet til 10,2 procentpoint. Dermed er der kommet flere kvinder ud på arbejdsmarkedet på EU-plan. Kvinder med børn har dog fortsat en beskæftigelsesfrekvens, der er 17 procentpoint lavere end mænd.

Når det kommer til deltidsbeskæftigelse, er der endnu større kønsforskelle at spore. I EU arbejder 27,9 % af kvinderne på deltid, mod kun 7,7 % af mændene

Der er også en kønsforskel, når man ser på følelsen af at være blevet udsat for diskrimination på arbejdsmarkedet. 5,8 % af kvinder i alderen 20 til 64 år i EU  føler, at de er blevet udsat for diskrimination i deres nuværende job, mens det samme gælder for 3,5 % af mændene.

Du kan dykke ned i de mange spændende tal og sammenligninger her og også se hvordan Danmark er placeret.