Tirsdag morgen blev spændingen endelig udløst, da EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen præsenterede sit nye kommissærhold.

Dermed blev det også afsløret, hvem der de næste fem år skal sætte retningen for EU’s arbejdsmarkedspolitik. Roxana Mînzatu, nuværende medlem af Europa-Parlamentet og tidligere minister for europæiske fonde fra Rumænien, står nemlig til at blive EU’s nye frontfigur og ledende næstformand på arbejdsmarkedsområdet. 

Mere præcist får hun ansvaret for Mennesker, Færdigheder og Omstilling. Her skal hun arbejde med en portefølje af opgaver indenfor ​​færdigheder og uddannelse, kvalitetsjob og sociale rettigheder. 

Ifølge de foreløbige pejlemærker skal Mînzatu bl.a. udvikle en køreplan for hvordan vi kan sikre kvalitetsjobs i samarbejde med arbejdsmarkedets parter samt en ny pagt for Europæisk Social Dialog.

Derudover skal den nye ledende næstformand fokusere på arbejdsmiljø og -sikkerhed herunder digitaliseringens indvirkning på arbejdslivet og forslaget om en “right to disconnect”. Hun skal også arbejde for en styrkelse af erhvervsuddannelserne og mulighederne for opkvalificering for at tackle manglen på kvalificeret arbejdskraft.

I FH er vi positive over for det fortsatte fokus på kvalitetsjobs og opkvalificering, men vi mangler stadig at komme tættere på, hvad den nye frontfigur på arbejdsmarkedsområdet vil prioritere. Det finder vi først ud af de kommende uger.

Det videre forløb

Selvom præsentationen af det nye kommissærhold endelig er blevet gennemført, går der dog noget tid endnu, førend den nye Kommission kan trække i arbejdstøjet. Først skal Europa-Parlamentet nemlig eksaminere og granske de nye kommissærer for deres egnethed til stillingen. Hvis de overlever den høring, kan de komme i gang med arbejdet.

Det er planen, at det nye kommissærhold skal gå i gang med arbejdet 1. november, men det er endnu uvist, om den tidsplan holder. “Vi arbejder alle meget hårdt på at få den nye Kommission så hurtigt som muligt,” sagde von der Leyen ved pressemødet. 

Fra dansk side blev Dan Jørgensen (S) udnævnt som Energi- og Boligkommissær. Han skal arbejde på at bringe energipriserne ned, investere i ren energi og mindske EU-landenes afhængighed. Han vil desuden være den første kommissær nogensinde for boliger med opgaver indenfor alt fra energieffektivitet til investering og byggeri.

Her kan du læse mere om, hvad Roxana Mînzatus skal stå i spidsen for: Mission Letter for Roxana Mînzatu: Executive Vice-President for People, Skills and Preparedness