Aftalen indeholder inflationshjælp for knap 2½ mia. kr., herunder fx ældrecheck og en ramme til udsatte børnefamilier.

Og det falder på et tørt sted:

”Danskerne mærker stadig inflationskrisen. Nok er inflationen på vej ned, men priserne er jo stadig eksploderet, og det rammer stadig danskerne hårdt. Derfor er jeg glad for, at politikerne tager udfordringerne alvorligt. Men det slutter ikke her,” siger Lizette Risgaard.

Jeg havde ærligt talt håbet på en større politisk vilje til at beskatte de kolossale profitter, der er blevet skabt i blandt andet energisektoren.

LizettE RIsgaard

Alle skal bidrage lidt ekstra – eller hvad?

FH-formanden mener ikke, at den samlede pakke er tilstrækkelig. For man er ikke lykkedes med at lade selskaber med ekstraordinær profit i 2022 bidrage lidt ekstra.

”Jeg må desværre konstatere, at man ikke er kommet i mål med at finde en ordentlig model for solidaritetsbidraget. Der var svimlende overskud i f.eks. energisektoren sidste år, netop på grund af prisernes himmelflugt.

Det er jo de danske familier, der har betalt prisen, og derfor havde det været helt rimeligt med et større bidrag til inflationshjælp fra de virksomheder, der har tjent styrtende på krigen i Ukraine, og det er ikke kun energisektoren” siger Lizette Risgaard.

Med aftalen indfører man EU’s forordning om et solidaritetsbidrag og indtægtsloft. Men i praksis er der tale om en minimumsimplementering, der friholder mellemhandlere og de store overskud, der blev skabt i 2022. 

Ingen vilje til at beskatte kolossale profitter i energisektoren

FH-formanden undrer sig derfor over, at det tilsyneladende har været helt umuligt at finde en beskatningsmodel, der rammer bredere.

”Med afskaffelsen af store bededag tromler man et lovindgreb igennem på vores overenskomstområde, et meget kompliceret område og dét med begrundelsen om, at vi alle skal bidrage lidt ekstra. Det gælder så alligevel ikke alle.

Jeg havde ærligt talt håbet på en større politisk vilje til at beskatte de kolossale profitter, der er blevet skabt i blandt andet energisektoren. Det gælder selvfølgelig også mellemhandlerne,” afslutter Lizette Risgaard.