Forestil dig, at du ikke får din løn eller dine feriepenge til tiden. Du går til din fagforening, og du får medhold i, at din arbejdsgiver skylder dig penge. Men… inden du får pengene, går din arbejdsgiver i betalingsstandsning.
Heldigvis har du alligevel ret til pengene. Sådan er loven nu. Men denne grundlæggende lønmodtagerrettighed har været tæt på at forsvinde.
I foråret fremsatte Justitsministeren nemlig et lovforslag, der skulle frede konkurstruede virksomheder, der arbejder på at komme på fode igen (er ”under forebyggende rekonstruktion” som det hedder).
Fredet for alle økonomiske krav
Den nye lov skulle frede de skrantende virksomheder for at betale alle skyldige krav – inklusive løn! På den måde ville virksomheder få ressourcer til at blive omdannet og måske leve videre.
Det kan umiddelbart lyde som et godt formål. Men Fagbevægelsens Hovedorganisation så store problemer i forslaget.
”Forslaget betød, at lønmodtagere ikke ville kunne håndhæve deres lønkrav i hele den periode, hvor arbejdsgiveren ville være under rekonstruktion – en periode, der kan vare op til et år. Lønmodtagere skulle altså undvære deres løn i op til et år som et slags tvunget lån til den skrantende virksomhed”, siger advokat i FH, Dennis Schnell-Lauritzen.
Han pointerer, at den barske virkelighed desuden er, at næsten ingen rekonstruktioner af virksomheder ender med, at virksomheden lever videre; de ender næsten altid med at gå konkurs.
Vigtigt med stærk fagbevægelse
FH’s høringssvar betød heldigvis, at denne forringelse af lønmodtagernes rettigheder blev slettet i det lovforslag, som endte med at blive vedtaget.
Justitsministeriet ændrede sit forslag, så lønmodtagernes krav også fremover kan inddrives, hvis en arbejdsgiver kommer under ”forebyggende rekonstruktion”.
Dermed kan lønmodtagerne som de eneste kreditorer fremover få inddrevet lønkrav i konkurstruede virksomheder.
”Vi er meget glade for, at Justitsministeren lyttede til vores høringssvar. Sagen viser, at det er vigtigt at have en stærk og professionel fagbevægelse, så danske lønmodtageres stemmer bliver hørt blandt politikere og embedsmænd på Christiansborg”, siger Dennis Schnell-Lauritzen.