”Valgets udfald er spændende, men det er alt for tidligt at spå om, hvem der kommer til at overtage Kansleramt i Berlin efter Angela Merkel” siger FH’s næstformand Bente Sorgenfrey i en kommentar til resultatet af søndagens forbundsdagsvalg.

”Uanset om det bliver SPD’s Olaf Scholtz eller CDU’s Armin Lachet, så forventer vi i FH, at der kommer forandringer på flere fronter i tysk politik, ikke mindst når det gælder den grønne og den digitale omstilling” fortsætter Bente Sorgenfrey.

Større muligheder for danske virksomheder

”De Grønne fik ikke det valg de stod til i foråret, hvor meningsmålingerne på et tidspunkt udråbte dem som favorit til at indtage kanslerposten. Men, De Grønne vil efter al sandsynlighed indgå i en kommende regeringskoalition og det vil være med til at sætte mere fut i Tysklands kapløb for at nå Parisaftalens klimamål.”

Netop større fokus på digitalisering og klimakamp vil give muligheder for at danske virksomheder og den offentlige sektor kan øge eksporten af varer og tjenesteydelser til Tyskland, der i forvejen er Danmarks største samhandelspartner.

Lad mig bare nævne mindsteløn, som et område, hvor vi fra dansk side kæmper bravt imod at gennemføres EU lovgivning, som vil kollidere med den danske arbejdsmarkedsmodel

Bente Sorgenfrey

”Muligheden for at indfri EU’s ambition om at kunne styrke sin position i den digitale konkurrence med først og fremmest USA og Kina, fx kunstig intelligens vil efter vores opfattelse også afhænge af hvordan Tyskland som det største medlemsland får styrket investeringerne i digital infrastruktur” siger FH’s næstformand.

FH kæmper bravt mod EU-mindsteløn

Bente Sorgenfrey fortæller videre, at noget af det, FH vil følge med særlig interesse i de kommende uger og måneder, er hvordan en ny tysk regering vil formulere en fremtidig europapolitisk linje.

Ikke mindst i forhold til arbejdsmarkedsforhold og hele det sociale område. ”Lad mig bare nævne mindsteløn, som et område, hvor vi fra dansk side kæmper bravt imod at gennemføres EU lovgivning, som vil kollidere med den danske arbejdsmarkedsmodel”, forklarer. Bente Sorgenfrey.

Især for socialdemokraterne i SPD har mindsteløn været et vigtigt tema i valgkampen. Målet er at hæve mindstelønnen i Tyskland fra de nuværende 9,60 til 12 euro i timen (svarende til godt 89 kr.).