”Jeg synes ikke, man kan blive for gammel til en uddannelse!”

Sådan siger Flemming Pedersen på 52 år. Han er netop nu i gang med en uddannelse som industritekniker på Viden Djurs Erhvervsuddannelser i Grenå.

Han har tidligere arbejdet som chauffør for Flextrafik, men der var efterhånden så lidt at lave, at det var svært at leve af det. Så han sagde jobbet op.

Når det overhovedet kan hænge sammen økonomisk for Flemming Pedersen at tage en uddannelse helt forfra, skyldes det projektet ”Uddannelsesløft”, som er en del af et særligt a-kasseforsøg.

Se video med Flemming Pedersen:

I en forsøgsperiode overtager en række a-kasser al kontakt og indsats overfor ledige i opsigelsesperioden og i de tre første måneders arbejdsløshed.

På den måde skal den ledige ikke rende både jobcenteret og a-kassen på dørene, som man ellers er nødt til.

Det var en sagsbehandler i A-kassen, der gjorde Flemming opmærksom på muligheden for at tage en uddannelse på 110% af dagpengesatsen. Han valgte industrioperatør, fordi ledigheden ligger på under 1 procent.

Forsøg med perspektiv

Forsøget, som løber fra 1. januar 2020 til 31. december 2023, er en del af arbejdet med at forenkle beskæftigelsesindsatsen.

Medlemmerne har ikke kontakt med jobcentret, så længe de er med forsøget. Hvis medlemmerne ikke kommer i job efter sammenlagt tre måneder, fortsætter jobcentrene med indsatsen i samarbejde med a-kasserne.

Hvis A-kasseforsøget bliver en succes, vil politikerne overveje, om forsøget skal gøres permanent, så ledige i de første tre måneder kun skal til samtale i deres a-kasse.

A-kasseforsøget

FH følger forsøget og bringer ca. en gang om måneden en beretning fra en ledig.

De ni a-kasser 3FA, HKA, Dansk Metal A-kasse, FOA A-kasse, FTF-A, BUPL-A, SL A-kasse, Min A-kasse og Magistrenes A-kasse har i en forsøgsperiode overtaget al kontakt og indsats overfor arbejdsløse i opsigelsesperioden og i de tre første måneders arbejdsløshed.