I Filippinerne opfordrer hovedorganisationen FFW (Federation of free workers) til at fagforeninger og arbejdsgivere på alle niveauer udviser solidaritet og indgår i dialog og forhandling om at komme gennem krisen.

 I et udviklingsland, som ikke har et fintmasket socialt sikkerhedsnet, kan en lukning af samfundet medføre økonomisk katastrofe oven i den sundhedsmæssige

Bente Sorgenfrey

Opfordringen lyder også på at bevare kontrakter med underleverandører for at sikre arbejderne i hele værdikæden – og samfundsøkonomien – så vidt muligt.

“Nogle steder i Filippinerne har corona medført nærmest total lukning af samfundet. I et udviklingsland, som ikke har et fintmasket socialt sikkerhedsnet, kan det medføre økonomisk katastrofe oven i den sundhedsmæssige,” siger Bente Sorgenfrey.

Frygter folk vil dø af sult

FFW (Federation of Free Workers – Ulandssekretariatets partner i Filippinerne) rækker ud til arbejdsgiverne i ECOP (Employers Federation of the Philippines) for at afbøde virkningerne af corona på arbejdsmarkedet.

Vi opfordrer vores forbund til at indlede dialog med arbejdsgiverne om, hvordan vi kommer gennem disse usikre tider,”

SONNY MATULA, FORMAND FFW

I det filippinske teleselskab Globe Telecom er dialogen lykkedes. Her er fagforeningen og ledelsen blevet enige om forskellige tiltag.

Parterne holder tæt kontakt gennem et hurtigt arbejdende samarbejdsudvalg.

CSR-projekt i Filippinerne

Ulandssekretariatet har i samarbejde med CO-Industri og Dansk Industri støttet et CSR-projekt i Filippinerne. FFW er en af deltagerne.

Her iværksætter de lokale partnerorganisationer træningsaktiviteter på syv konkrete virksomheder – blandt andet inden for arbejdsmiljø og forhandling.

“Vi opfordrer vores forbund til at indlede dialog med arbejdsgiverne om, hvordan vi kommer gennem disse usikre tider,” siger Sonny Matula, formand for FFW, som frygter at mennesker simpelthen vil dø af sult midt i krisen.

Ordentlige forhold skal beskytte arbejderne

”Vi har lavet særlige forholdsregler med ledelsen for at bevare ordentlige arbejdsforhold og have regler, som beskytter arbejderne,” siger fællestillidsmanden Benedicto Marasigan, som også sidder i FFW’s hovedbestyrelse.

Blandt tiltagene er en erklæring om, at alle Globes ansatte nu er at betragte som hjemmearbejdende.

Det betyder, at de ansatte får løn, selvom omsætningen er styrtdykket. Desuden får ansatte, der har kundekontakt, udleveret sikkerhedsudstyr. 

Corona: FFW på Fillipinerne række ud til arbejsgiverne for at afværge katastrofe
Arbejderne bliver heller ikke trukket i løn, hvis de kommer for sent. Det er nemlig ikke kun den økonomiske afmatning, som rammer arbejdsmarkedet. Foto: Nana Buxani

Arbejderne bliver ikke trukket i løn

Arbejderne bliver heller ikke trukket i løn, hvis de kommer for sent. Det er nemlig ikke kun den økonomiske afmatning, som rammer arbejdsmarkedet.

På virksomheder, som prøver at holde driften kørende, har arbejderne svært ved overhovedet at nå frem på arbejde – eller kommer for sent.

Det skyldes restriktioner i hele det offentlige rum, politiafspærringer og kontrol.

Coronavirus og europæisk fagbevægelse


ETUC indsamler og offentliggør aftaler, som fagbevægelsen i Europa indgår om Corona. Coronavirus har stor betydning for arbejdsmarkedet og mange mister deres job nu. ETUC vil med siden give et overblik, hvor nogle af aftalerne kan tjene til inspiration.

FH-VEJLEDNING
CORONA OG COVID-19
Hvad har jeg ret til hvis min arbejdsgiver hjemsender mig? Kan min chef varsle mig ned i løn? Hvad har jeg ret til, hvis jeg bliver syg med coronavirus?
Få svar på dette og mange flere spørgsmål i FH-vejledning om Corona.

TREPART om Corona-pas er indgået fredag 12.11: Vejledning opdateres, når loven vedtages og træder i kraft

Seneste Opdatering: 12.11 KL. 09.30