I Filippinerne opfordrer hovedorganisationen FFW (Federation of free workers) til at fagforeninger og arbejdsgivere på alle niveauer udviser solidaritet og indgår i dialog og forhandling om at komme gennem krisen.
I et udviklingsland, som ikke har et fintmasket socialt sikkerhedsnet, kan en lukning af samfundet medføre økonomisk katastrofe oven i den sundhedsmæssige
Bente Sorgenfrey
Opfordringen lyder også på at bevare kontrakter med underleverandører for at sikre arbejderne i hele værdikæden – og samfundsøkonomien – så vidt muligt.
“Nogle steder i Filippinerne har corona medført nærmest total lukning af samfundet. I et udviklingsland, som ikke har et fintmasket socialt sikkerhedsnet, kan det medføre økonomisk katastrofe oven i den sundhedsmæssige,” siger Bente Sorgenfrey.
Frygter folk vil dø af sult
FFW (Federation of Free Workers – Ulandssekretariatets partner i Filippinerne) rækker ud til arbejdsgiverne i ECOP (Employers Federation of the Philippines) for at afbøde virkningerne af corona på arbejdsmarkedet.
Vi opfordrer vores forbund til at indlede dialog med arbejdsgiverne om, hvordan vi kommer gennem disse usikre tider,”
SONNY MATULA, FORMAND FFW
I det filippinske teleselskab Globe Telecom er dialogen lykkedes. Her er fagforeningen og ledelsen blevet enige om forskellige tiltag.
Parterne holder tæt kontakt gennem et hurtigt arbejdende samarbejdsudvalg.
CSR-projekt i Filippinerne
Ulandssekretariatet har i samarbejde med CO-Industri og Dansk Industri støttet et CSR-projekt i Filippinerne. FFW er en af deltagerne.
Her iværksætter de lokale partnerorganisationer træningsaktiviteter på syv konkrete virksomheder – blandt andet inden for arbejdsmiljø og forhandling.
“Vi opfordrer vores forbund til at indlede dialog med arbejdsgiverne om, hvordan vi kommer gennem disse usikre tider,” siger Sonny Matula, formand for FFW, som frygter at mennesker simpelthen vil dø af sult midt i krisen.
Ordentlige forhold skal beskytte arbejderne
”Vi har lavet særlige forholdsregler med ledelsen for at bevare ordentlige arbejdsforhold og have regler, som beskytter arbejderne,” siger fællestillidsmanden Benedicto Marasigan, som også sidder i FFW’s hovedbestyrelse.
Blandt tiltagene er en erklæring om, at alle Globes ansatte nu er at betragte som hjemmearbejdende.
Det betyder, at de ansatte får løn, selvom omsætningen er styrtdykket. Desuden får ansatte, der har kundekontakt, udleveret sikkerhedsudstyr.
Arbejderne bliver ikke trukket i løn
Arbejderne bliver heller ikke trukket i løn, hvis de kommer for sent. Det er nemlig ikke kun den økonomiske afmatning, som rammer arbejdsmarkedet.
På virksomheder, som prøver at holde driften kørende, har arbejderne svært ved overhovedet at nå frem på arbejde – eller kommer for sent.
Det skyldes restriktioner i hele det offentlige rum, politiafspærringer og kontrol.