Større fyringsrunder i en række danske virksomheder fyldte medierne i sidste uge.

I denne uge kunne man læse, at jobfesten herhjemme skulle være ved at ebbe ud på grund af lavere tilgang af udenlandsk arbejdskraft. Det puster til ilden om, hvorvidt vi er på vej ind i en lavkonjunktur.

Der bliver stadig skabt flere job herhjemme

Men i skyndingen går det ofte under radaren, at der på samme tid sker ansættelser og dermed en udvidelse af medarbejderstaben i andre af landets virksomheder.

Og der bliver stadig skabt flere job herhjemme. Beskæftigelsen stiger. Jobomsætningen er på samme niveau som i 2017 og 2018, og antallet af nyopslåede job stiger.

Men med et opsving på syvende år er det helt naturligt, at jobskabelsen ikke sker i samme tempo som hidtil.

IMF prognose lægger op til global vækst

Krisestemningen er skabt af udviklingen i verdensøkonomien, som i 2019 har været præget af aftagende vækst, faldende handel og øget usikkerhed.

Men der er små tegn på, at vi har nået bunden i denne omgang. Det er budskabet fra Den internationale Valutafond, IMF, i en nyligt offentliggjort prognose, hvor IMF lægger op til, at den globale vækst tiltager i år efter dykket i 2019.

Samtidig konkluderer IMF, at de mørkeste skyer over verdensøkonomien er drevet over. Det kan tilskrives, at der er sket en stabilisering i industriaktiviteten og verdenshandlen efter en periode med fald.

Derudover er der sket et skifte mod en mere lempelig pengepolitik, samtidig med at der er landet en delaftale i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, og frygten for et no-deal Brexit er reduceret med valget i Storbritannien.

Tilsammen har det løftet stemningen hos både forbrugere og virksomheder. Fx er flere af de europæiske tillidsindikatorer begyndt at stige igen fra lavpunktet i efteråret. Det kan være med til at sætte mere gang i forbrug, erhvervsinvesteringer og handel. Til glæde for verdensøkonomien og dansk økonomi.

På trods af risikofaktorer forventes en blød landing

Men risikofaktorer er der stadig. Stemningen mellem USA og Kina kan hurtigt vende igen. Storbritannien forlader i dag EU, og spørgsmålet er, om der kan landes en egentlig og ordentlig handelsaftale inden for tidsrammen. Dertil er der virusudbrud samt social og geopolitisk uro.

Dansk økonomi har indtil videre udviklet sig omtrent som ventet.

Det mest sandsynlige udfald er derfor fortsat en såkaldt blød landing, hvor beskæftigelsen fortsætter med at stige i et lavere gear. Har verdensøkonomien nået bunden i denne omgang, peger det i samme retning; nemlig at vi herhjemme slipper for økonomiske tømmermænd.

Vigtigt med tiltag der styrker den globale økonomi

Alligevel skal vi ikke læne os tilbage ifølge IMF. Globalt skal der tages skridt for at styrke økonomien og ruste os til at klare den næste nedtur, der måtte komme.

Det kræver fokus på tiltag, der styrker vækstpotentialet, imødegår klimaudfordringerne og sikrer, at alle får gavn af gevinsterne ved økonomisk fremgang.

Alt i alt gode nyheder og gode takter fra IMF, som peger i retning af, at det mest sandsynlige er, at det bliver forår i dansk og global økonomi.

Debatindlægget er bragt i Børsen 31.01.20