En ”væsentlig skattemæssig favorisering” som samtidig går ud over den samfundsøkonomiske effektivitet.
Sådan betegner de økonomiske vismænd den skattelettelse på 1,5 milliarder kroner, som virksomhedsarvinger fik sidste år.
Og eftersom virksomhedsarvinger i mange tilfælde er en meget velhavende gruppe, betyder skattelettelsen en større ulighed i samfundet, konstaterer vismændene i deres rapport om dansk økonomi, der netop er udkommet.
Tilbagerul ulighedsskabende skattelettelser
Fagbevægelsen har længe været kritisk over for de skæve skattelettelser, som regeringen har indført, herunder favoriseringen af virksomhedsarvingerne, og mener de bør rulles tilbage.
”I en tid, hvor vi skal finde penge til en historisk oprustning, mens vi også skal fremtidssikre velfærden til at håndtere meget store generationer af ældre, er det en helt vanvittig prioritering.
Og det er godt, at vismændene nu slutter sig til den kritik,” siger Morten Skov Christiansen, der er formand for FH.
Han mener da også, at det kun kan gå for langsomt med at tilbagerulle de skæve og ulighedsskabende skattelettelser.
”Som vismændene fastslår, har regeringen målrettet valgt at forgylde nogle af de rigeste mennesker i vores samfund samtidig med, at vi hæver pensionsalderen og diskuterer, hvordan vi skal finansiere store investeringer i forsvaret.
De skattelettelser bliver til syvende og sidst på bekostning af helt almindelige lønmodtagere, og den prioritering vil jeg aldrig kunne forstå,” siger han.
Et stort råderum bliver endnu større
Vismændene vurderer, at det økonomiske råderum er stort, og at der fortsat er et betydeligt råderum tilbage, selv når vi har taget højde for de ekstra udgifter til velfærd, som følger af, at befolkningen bliver ældre og flere får brug for offentlige ydelser.
Men det er vigtigt at huske, at vi står med en regning på mange milliarder til investeringer i forsvaret, og derfor bliver der hårdt brug for hver en krone af råderummet til at løse den opgave i den nære fremtid.
”Vi har en stærk økonomi, fordi historisk mange lønmodtagerne går på arbejde hver dag, knokler og bidrager til statskassen. Derfor skal vores velstand selvfølgelig også komme lønmodtagerne til gavn. I form af mere efteruddannelse, et bedre arbejdsmiljø og ikke mindst ambitiøse investeringer i dagligdagens velfærd – der skal flere pædagoger i institutionerne, mere uddannet personale i ældreplejen og kortere ventetider på hospitalerne,” fastslår Morten Skov Christiansen.
Selvom vismændene endnu engang mener, at finanspolitikken trykker for meget på speederen i økonomien, vurderer de samtidig, at der ikke er ubalancer i økonomien, og at der dermed ikke er risiko for, at finanspolitikken får økonomien til at køre ud over kanten.