De seneste dage har været præget af historier om unge under 18 og migrantarbejdere, der på en række byggepladser har været udsat for farligt arbejde med asbest.

“Det er helt uacceptabelt. Ingen skal risikere deres liv eller helbred ved at gå på arbejde. Unge skal aldrig arbejde med asbest. Det er ikke kun et overgreb på deres rettigheder – det er også en total tilsidesættelse af deres helbred og fremtid,” siger Flemming Grønsund.

Han understreger vigtigheden af at placere ansvar hos de arbejdsgivere, der ignorerer arbejdsmiljøloven:

“Jeg håber, at der bliver placeret et tydeligt ansvar hos de pågældende arbejdsgivere, så det kan mærkes. Derudover vil jeg understrege, at hovedentreprenøren altid er den hovedansvarlige og ikke må gemme sig bag brugen af underentreprenører.”

Social dumping og faren ved manglende kontrol

Grønsund ser sagerne om unge og migrantarbejdere som en del af en større problemstilling, hvor social dumping i byggebranchen bliver mere udbredt og indsatsen for at forbedre arbejdsmiljøet bliver nedprioriteret. Han opfordrer regeringen til at genoverveje de foreslåede nedskæringer i bevillingerne til Arbejdstilsynet, der er nødvendige for at håndhæve reglerne:

“De to sager vidner om et chokerende svigt i byggebranchen. Ingen skal risikere deres helbred på grund af grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Begge sager sætter en tyk streg under, hvor bydende nødvendigt det er at investere massivt i arbejdsmiljø.”

Asbestsagerne sætter også fokus på vigtigheden af overenskomster, især i de mere udsatte sektorer.

“Asbestsagerne her understreger også vigtigheden i, at flere virksomheder – især i byggebranchen – får tegnet overenskomster, så vi kan sikre at unge, migrantarbejdere og alle andre i byggebranchen arbejder under ordnede forhold.”

Fagbevægelsen fastholder kamp for sikre arbejdsforhold

Med henvisning til de afslørende sager om asbestudnyttelse af udsatte grupper, insisterer Flemming Grønsund på, at fagbevægelsen står fast:

“Ingen lønmodtagere skal blive syge eller dø af at gå på arbejde – uanset alder, baggrund eller status. De seneste asbestsager sender et klart signal om behovet for en skærpet indsats mod social dumping og farlige arbejdsforhold. Fagbevægelsen presser på for både bedre kontrol, ordnede forhold og ansvar fra både arbejdsgivere og politiske beslutningstagere,” siger han.