Det belgiske universitet L’Université libre de Bruxelles har for nylig udgivet en større rapport om migranters oplevelser i mødet med det europæiske arbejdsmarked under reglerne i EU’s direktiv om en kombineret opholds- og arbejdstilladelse, der behandles under én enkelt ansøgningsprocedure – også kendt som ’EU Single Permit Directive’.

Undersøgelsen viser, at de nuværende regler øger risikoen for, at arbejdsgivere udnytter de arbejdstagere, der har fået udstedt en kombineret opholds- og arbejdstilladelse.

Arbejdstagerne fanges i kummerlige vilkår, fordi alternativet ofte er en returbillet til deres hjemland, hvis ikke de finder et nyt arbejde – og gennemgår ansøgningsprocessen igen – inden for en bestemt tidsramme.

Det skal ikke kunne betale sig at dumpe lønnen og levevilkårene – hverken i Danmark eller i andre EU-lande!

Flemming H. Grønsund, Næstformand i FH

I mange af EU’s medlemslande kan migranter kun søge om en kombineret opholds- og arbejdstilladelse, samt fornyelse heraf, via deres arbejdsgiver.

Accepterer vilkår af frygt for hjemsendelse

Selv når tilladelsen er udstedt, er migranterne afhængige af deres arbejdsgivere – og bliver de fyret, risikerer de at miste deres opholdstilladelse. Ifølge undersøgelsen føler mange sig derfor nødsaget til at acceptere de kummerlige vilkår, som de bydes, fordi konsekvenserne af at sige sin arbejdsgiver imod kan vise sig værre.

Danmark er undtaget fra EU’s direktiv om en kombineret opholds- og arbejdstilladelse på grund af vores retsforbehold. Men selv under de danske regler ser vi lignende tendenser.

I Danmark hører vi i øjeblikket historier fra restaurationsbranchen, hvor de danske regler gør, at en opholdstilladelse er betinget af den konkrete ansættelse, der er udstedt arbejdstilladelse til. Med andre ord, mister tredjelandsstatsborgere retten til at være i Danmark, hvis de mister deres arbejde.

At miste sit arbejde er en reel frygt for de arbejdstagere, der vælger at sige ja til kummerlige arbejdsvilkår.

FH: Må aldrig kunne betale sig at dumpe lønnen

”Hverken europæiske eller danske regler skal åbne døren for udnyttelse af udenlandske arbejdstagere, som tvinges til underbyde sig i forhold til overenskomstbaserede løn- og arbejdsvilkår. Det skal ikke kunne betale sig at dumpe lønnen og levevilkårene – hverken i Danmark eller i andre EU-lande, siger FH’s næstformand, Flemming Grønsund.

I FH kan vi ikke se på, at arbejdsgivere udnytter arbejdstagere – hvad end disse arbejdstagere er fra Danmark, et EU-medlemsland eller fra tredjelande. Alle har krav på et ordentligt arbejdsmiljø og rimelige løn- og arbejdsvilkår, uanset hvor de kommer fra.

De europæiske regler om indrejse er netop ved at blive revideret, men kommer ikke til at gælde for Danmark. Nye EU-forslag er dog på vej, da EU ønsker at fremme adgangen til Europa for arbejdskraft fra hele verden, ligesom det skal gøres nemmere at få godkendt disse borges kvalifikationer.

Læs rapport

Læs rapport

Du kan læse L’Université de Bruxelles’ rapport her:

The Lived Experiences of Migrants in the EU with a Single Permit