Sikkerhed på arbejdspladsen er helt afgørende for et godt og trygt arbejdsliv. Derfor er det godt, at forligskredsen bag arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 i en ny handlingsplan sætter fokus på særligt de mest alvorlige arbejdsulykker.
Handlingsplanen bygger på et samarbejde mellem arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer i Arbejdsmiljørådet, som har udarbejdet konkrete anbefalinger til ministeriet.
“Jeg er rigtig glad for, at det endnu engang lykkes for os – arbejdstagere og arbejdsgivere at finde løsninger, som fører til konkrete forbedringer for lønmodtagerne.
Jeg er helt sikker på, at den nye handlingsplan vil bidrage til at styrke sikkerheden og forebyggelsen af alvorlige arbejdsulykker”, siger Morten Skov Christiansen, fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
43 dødsulykker i 2022
I 2022 blev der sat rekord med 43 arbejdsrelaterede dødsulykker. Det er det højeste antal de sidste 14 år. Det er en meget alvorlig og trist udvikling, som skal stoppes og vendes, mener formanden for FH:
“Ingen skal dø af at gå på arbejde. Derfor er det positivt, at Arbejdsmiljørådets anbefalinger er blevet hørt og indarbejdet i flere af de centrale initiativer i handlingsplanen.
Det politiske system og arbejdsmarkedets parter er stærkest, når vi samarbejder”, siger Morten Skov Christiansen.
Ny ekspertgruppe
Den nye handlingsplan sætter særligt fokus på brancherne Landbrug, skovbrug og fiskeri, Bygge og anlæg samt Transport af gods, hvor omkring halvdelen af alle dødsulykker sker.
Det er positivt at sætte ind dér, hvor problemet er størst, og etableringen af en ny ekspertgruppe kan vise sig som et særligt effektivt redskab.
“Jeg vil gerne fremhæve den nye ekspertgruppe, der – inspireret af eksisterende havarikommissioner – skal gå i dybden med at analysere alvorlige arbejdsulykker, så vi kan lære af erfaringerne og sætte ind, så vi får bugt med de alt for mange alvorlige arbejdsulykker.
Det fortjener lønmodtagerne”, siger Morten Skov Christiansen, og fortsætter:
“Og så skal vi ikke glemme, at det her jo ikke er en akademisk øvelse, men en meget alvorlig situation for de mennesker, der bliver udsat for en arbejdsulykke.
Langt de fleste arbejdsulykker rammer FH’s lønmodtagere, og derfor er det en mærkesag for FH at få vendt udviklingen”.

Fakta
- I Arbejdsmiljørådet samarbejder arbejdsgivere og arbejdstagere om den fortsatte udvikling af rammerne for et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Danmark. Arbejdsmiljørådet rådgiver beskæftigelsesministeren om aktuelle arbejdsmiljøpolitiske spørgsmål om mulige forbedringer og om de udfordringer på arbejdsmiljøområdet, som de danske arbejdspladser oplever.
- Der blev den 30. marts indgået en ny politisk arbejdsmiljøaftale frem til og med 2026. Da aftalen blev indgået, blev det aftalt, at der skulle igangsættes en helhedsorienteret indsats mod arbejdsulykker. Den endelige udmøntning skulle ske inden sommeren 2023, således at man kunne indarbejde Arbejdsmiljørådets anbefalinger om forebyggelse af dødsulykker, som blev fremsendt til ministeren kort før arbejdsmiljøaftalens indgåelse.
- Arbejdsmiljøforligskredsen bag den politiske arbejdsmiljøaftale fra 30. marts 2023 har torsdag den 22. juni 2023 holdt møde om udmøntningen af de 32,4 mio. kr. som er afsat til en ’Helhedsorienteret indsats mod arbejdsulykker’ i perioden 2023-2026.
Udvikling i arbejdsulykker i Danmark
46.434
2022
44.080
2021
39.221
2020