Arbejdstilsynet trækker ikke mange overskrifter. Det lyder som en grå, offentlig myndighed, der altid har eksisteret, altid vil eksistere og udfører en eller anden ubeskrivelig bureaukratisk funktion i det store statsapparat.

Det vidner attituden fra Christiansborg om. Det er ret tydeligt, at snak om tilsynet ikke er noget, der har bonet ud hos de københavnske konsulenter, der kan fortælle de folkevalgte, hvordan de kan blive valgt igen.

Men kære politikere, vi er altså nødt til at tale om Arbejdstilsynet. Det er faktisk danske lønmodtageres helbred, der er på spil her.

Politiken kunne mandag fortælle, at der allerede er sket 31 dødsulykker i år. Det er næsten lige så mange som hele sidste år, og vi kan være på vej mod en meget trist rekord

MORTEN SKOV CHRISTIANSEN

Arbejdstilsynet udfører hver dag en ekstremt vigtig opgave for arbejdsmarkedet, og er et afgørende sikkerhedsnet for mange. Hvis ikke tilsynet eksisterede, ville problemerne med stress, mobning, chikane, alvorlige arbejdsulykker, fysisk nedslidning og social dumping uden tvivl være endnu større.

Og problemerne er slemme nok allerede. Alt for mange lønmodtagere møder hver dag ind til et hårdt og nedslidende arbejde. Uanset om nogen mener, at Danmark har verdens bedste arbejdsmiljø, så taler tallene desværre deres tydelige sprog. Hvert år sker der mere end 40.000 arbejdsulykker.

Arbejdstilsynet havde næsten 24000 tilsynsreaktioner i 2021 heraf:

11123

Strakspåbud

5515

Påbud

504

Forbud

Kilde: Arbejdstilsynet

Og faktisk står det særlig slemt til i år. Som Politiken kunne fortælle mandag, er der allerede sket 31 dødsulykker i år. Det er næsten lige så mange som hele sidste år, og vi kan være på vej med en meget trist rekord.

Vi skal gøre mere

Kun et stærkt Arbejdstilsyn kan forebygge de sørgelige og unødvendige dødsulykker.

Og bekæmpe alle de andre problemer, vi har på danske arbejdspladser.

Mere end 300.000 har et fysisk overbelastet arbejde, og 450.000 danskere har en psykisk overbelastet arbejdsdag.

Det er måske ikke de grupper, som skriver flest debatindlæg eller fylder mest i den offentlige samtale. Når man følger med i de danske medier, kan man faktisk få det indtryk, at nedslidende arbejdsmiljø er noget, der hørte til i det forrige årtusinde.

Men tallene vidner om, at vi skal gøre endnu mere for at sikre et effektivt tilsyn med arbejdsmiljøet på de danske virksomheder. I stedet er der udsigt til at gøre langt mindre.

FAKTA

Ca. 450.000

Et psykisk overbelastede

Ca. 300.000

Er fysisk overbelastede

215 mio kr

Så meget mister Arbejdstilsynet i 2022/23

Kilde: Beregnet på baggrund af tal fra NFA

Tæppet bliver revet væk

Arbejdstilsynet står til at miste mere end 215 millioner kroner fra næste år. Ikke fordi, der er truffet et valg om at skære ned, men fordi en midlertidig bevilling udløber.

Det er over en tredjedel af tilsynets samlede budget, og det vil være et dødsstød til den altafgørende kontrolindsats, tilsynet udfører hver eneste dag, hvis ikke vi finder en løsning i tide.

Hvis vi synes, at problemerne er slemme i dag, så bare vent – i en virkelighed med et vingeskudt arbejdstilsyn vil langt flere lønmodtagere risikere et hårdt og nedslidende arbejdsmiljø.

Der er stemmer i danskernes arbejdsforhold

Alligevel sidder politikerne på hænderne, og desværre er den oplagte tanke, at det skyldes den manglende opmærksomhed fra vælgerne. Men måske politikerne har forregnet sig, for det er helt sikkert, at for de lønmodtagere, der oplever et dårligt arbejdsmiljø hver dag, er det ramme alvor.

Nye tal, som Epinion har lavet for FH, viser, at to ud af tre danskere faktisk ønsker MERE kontrol med deres arbejdsplads. Samtidig svarer et stort flertal, at arbejdsgiverne har taget problemerne på arbejdspladsen mere alvorligt efter et besøg fra Arbejdstilsynet.

Mange danskere uden for Christiansborg har altså forstået, at det ikke er for sjov, at vi har et stærkt arbejdstilsyn. Det gælder ikke mindst de lønmodtagere, der mærker problemerne på deres egen krop.

Politikerne er nødt til at komme til forhandlingsbordet og få løst det her problem.

Morten skov christiansen

Bare se på, hvor mange problemer, der faktisk bliver opdaget, når tilsynet kommer ud på arbejdspladserne. Mere end 11.000 strakspåbud, 5.000 påbud og mere end 500 forbud blev uddelt sidste år alene. Bag hvert eneste af dem ligger et reelt problem, som kunne have haft alvorlige konsekvenser for de ansatte, hvis det ikke var blevet opdaget.

Vi spørger løbende lønmodtagerne, hvilket område, de i højest grad synes, deres fagforening skal bruge ressourcer på. Her ligger fysisk og psykisk arbejdsmiljø konsekvent i toppen. Så måske det alligevel er en politisk vindersag at redde Arbejdstilsynet.

Politikerne er nødt til at komme til forhandlingsbordet og få løst det her problem. Danske lønmodtagere fortjener bedre end et udhulet tilsyn, der ikke er stand til at løse sin vigtige opgave med at føre et effektivt tilsyn med lønmodtagernes arbejdsmiljø.

Indlægget er bragt på børsen.dk 30.08.22