I EN RESTAURANT I ESBJERG måtte den filippinske kok Greg Calongo sove i baglokalet og bade ved håndvasken i køkkenet. Han arbejdede 6-7 dage om ugen, 14 timer om dagen og for det fik han en betaling på mellem 2000 og 4000 kr./mdr. Nogle måneder fik han slet ikke løn.

I Holbæk stod det endnu værre til for pakistanske Yasir Dawood, som aldrig fik så meget som en krone til trods for hans 4 måneder som byggearbejder – uden weekendfri og med natarbejde, hvor han skulle agere privatchauffør for sin chef.

I Danmark lever og arbejder migrantarbejdere under kummerlige forhold, og der er overraskende lidt fokus på det

Mikkel Andersen, formand FH Hovedstaden

Yasir omtaler det selv som et helvede – og ifølge Socialstyrelsen er der tale om menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark.

Ser fint ud på papiret

Greg og Yasirs historier har været afdækket i Fagbladet 3F, og de står desværre ikke alene. I Danmark lever og arbejder migrantarbejdere under kummerlige forhold, og der er overraskende lidt fokus på det.

De er bl.a. kommet til Danmark på beløbsordningen, og de er nemme at udnytte, for hvis de mister deres arbejde, mister de også deres ophold i Danmark.

LÆS OGSÅ: Ny rekord: Staten henter over 300 millioner på kontrollen af social dumping

Ifølge beløbsgrænsen kan mennesker med oprindelse uden for EU i udgangspunktet kun komme til Danmark som migrantarbejdere, hvis de får en løn på minimum 37.333 kr. om måneden.

Så det lyder jo som en god betaling. Men den ene sag efter den anden viser, hvordan migrantarbejdere efter lønudbetaling tvinges til at tilbagebetale størstedelen af beløbet. Det kan kaldes husleje eller andet kreativt.

Bjælken i eget øje

Migrantcenter Hovedstaden, som hjælper udlændinge, har desværre også mange historier om mennesker, som udnyttes og trues på det danske arbejdsmarked. De oplever typisk, at udlændingene ikke har adgang til egen konto og NemID, og at de bliver snydt for store beløb i både lønnen og diverse tillæg.

Det er svært at forstå, at historierne ikke har vakt langt større opmærksomhed herhjemme. Især i denne tid, hvor vi kollektivt og med rette er chokerede over de frygtelige historier fra Qatar

MIKKEL ANDERSEN, FORMAND FH HOVEDSTADEN

Også hos Byggefagenes Samvirke oplever man problemerne. Her har man fx afdækket, at migrantarbejdere indlogeres i stalde og fugtige kældre, stakket sammen så tæt, at det under alle forhold er uværdigt, og under covid-epidemien udgjorde en decideret sikkerhedsrisiko.

Ligeledes oplever man ofte, at udlændinge på byggepladserne ikke indgår i arbejdsmiljøarbejdet. De bliver fx ikke informeret om, at de skal bære høre- eller åndedrætsværn og får det ofte ikke udleveret. Det er dybt kritisabelt og farligt.

Kalder danske journalister

Det er svært at forstå, at historierne ikke har vakt langt større opmærksomhed herhjemme. Især i denne tid, hvor vi kollektivt og med rette er chokerede over de frygtelige historier fra Qatar.

LÆS OGSÅ: Skatteminister hælder hovedkrav fra FH ned ad brættet

I forbindelse med VM har vi oplevet virkelig god mediedækning, hvor der er blevet gravet i ørkenstatens grumme forhold for udenlandske arbejdere.

Herfra skal lyde en stor appel til, at journalisterne vil fortsætte deres vigtige arbejde og vende sig mod forholdene her i Danmark, når den sidste kamp er fløjtet af!

Indlægget er bragt på A4 Medier 20.12.22