Ny vision for en asbestfri fremtid
I onsdags præsenterede Kommissionen sin vision for en asbestfri fremtid.
Det gjorde de med en pakke, der indeholder en meddelelse om indsatsen for en asbestfri fremtid og et forslag om ændring om direktivet om asbest på arbejdspladsen.
Særligt sidstnævnte er interessant, da dette er med formålet om, at forbedre beskyttelsen af arbejdstagerne ved at sænke grænseværdien for erhvervsmæssig eksponering for asbest betydeligt.
Og dette er nødvendigt, da Kommissionen selv beskriver, at op til 78 % af de arbejdsrelaterede kræftformer er relateret til asbest.
Med forslaget sænkes grænseværdien til en tiendedel af den nuværende grænseværdi, hvilket betyder, at arbejdstageren fremadrettet vil udsættes mindre for asbest.
Danmark har den laveste grænseværdi i EU
Faktisk er vi fra dansk side allerede gået et skridt videre. Siden januar 2022 har vi i Danmark haft en af de laveste grænseværdier i EU, og også væsentligt lavere end den, som Kommissionen foreslår nu.
Dermed er det ikke sagt, at vi fra FH’s side finder Kommissionens forslag unødvendigt.
Med forslaget sættes der en standard for hele EU, og der er fokus på arbejdstagerne, som er dem, der er i størst risiko for at blive eksponeret for kræftfremkaldende asbest.
Dog bør vi arbejde henimod at gøre grænseværdierne endnu mere ambitiøse i fremtiden.
Hvad der er vigtigt nu er, at der skal steppes op på håndhævelsesdelen i hele EU.
Der er alvorligt brug for et løft i tilsynsindsatsen generelt i EU, og netop dette er ekstremt vigtigt for, at der ikke konkurreres på arbejdsmiljøet.